Douăzeci şi şapte de persoane au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa, pentru comiterea mai multor infracţiuni, printre care proxenetism, camătă şi şantaj, anchetatorii stabilind că gruparea a acţionat timp de zece ani în Mangalia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
DIICOT a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că procurorii au dispus trimiterea în judecată a 27 de persoane, dintre care 25 sub control judiciar şi două în libertate, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism, camătă, şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.
 
"În fapt s-a reţinut că, în perioada ianuarie 2011 - 17.06.2021, pe raza municipiului Mangalia, judeţul Constanţa, a acţionat un grup infracţional organizat constituit de tip polivalent în scopul comiterii infracţiunii de proxenetism şi, în mod subsecvent, în scopul comiterii de infracţiuni în vederea introducerii în circuitul civil a sumelor de bani rezultate din activităţile de proxenetism, respectiv spălarea banilor, evaziune fiscală sau infracţiuni ce au urmărit sporirea veniturilor obţinute ilicit, de exemplu camăta şi recurgerea la şantaj în cazul neplăţii sumelor de bani solicitate. De asemenea, constituirea şi funcţionarea grupului infracţional organizat a avut la bază şi scopul comiterii de infracţiuni cu violenţă, de multe ori concretizate în adevărate scandaluri în public, cu impact social şi mediatic intens”, se arată în comunicat.
 
Mai mulţi dintre membrii acestei grupări au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni cu violenţă, între anii 2011-2021.
 
"Grupul infracţional organizat a fost iniţiat şi ulterior, constituit, având la bază relaţiile de rudenie şi interesele financiare comune şi a acţionat coordonat timp de mai mulţi ani, atât pe plan intern, cât şi extern, membrii acestuia etalând un nivel de trai ridicat prin deţinerea şi utilizarea de autoturisme de lux, dezvoltarea de afaceri imobiliare prin intermediul altor persoane, etc”, a mai transmis DIICOT.
 
Procurorii au precizat că au fost identificate 34 de persoane care au fost obligate de această grupare să practice prostituţia în România şi în alte nouă state din Uniunea Europeană. Anchetatorii au menţionat că membrii grupării au folosit metoda “Loverboy” pentru racolarea victimelor şi pentru a le determina să practice prostituţia.
 
"Mare parte dintre sumele obţinute din practicarea prostituţiei au fost trimise prin intermediul serviciilor de transfer rapid monetar, în perioada 2011-2021, suma totală tranzacţionată de către membrii grupului infracţional organizat fiind de 3.450.650 USD, echivalentul a 2.898.546 de euro”, a mai transmis DIICOT.
 
Procurorii au mai stabilit că, în perioada decembrie 2011 - 17 iunie 2021, liderul grupării şi o altă persoană au dat bani cu împrumut, percepând o dobândă lunară între 5 şi 10%.
 
"Corelativ, infracţiunea de şantaj a constat în aceea că, în perioada august 2020 – mai 2021, liderul grupului infracţional organizat a ameninţat în mod repetat cu săvârşirea unor acte de violenţă o persoană vătămată, pentru a o determina să îi remită suma totală de 60.000 de euro, compusă din sume pe care acesta i le-a împrumutat persoanei vătămate începând cu luna ianuarie 2017 şi pentru care a perceput dobânzi lunare în cuantum de 10%”, precizează comunicatul. 
 
DIICOT a adăugat că în luna mai 2021 a fost falsificat un contract de împrumut, "prin atestarea în cuprinsul său a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv a faptului că unul dintre inculpaţi ar fi împrumutat o terţă persoană, la data de 15.03.2013, cu suma de 408.825 lei, pentru o perioadă de 10 ani, fără dobândă, înscris care a fost folosit la o unitate bancară pentru a justifica transferul sumei de 408.400 lei în contul inculpatului”.
 
De asemenea, anchetatorii au menţionat că infracţiunea de spălare a banilor "a constat în transferarea sumelor de bani obţinute din proxenetism prin numeroase tranzacţii de valoare redusă, realizate în principal prin intermediul societăţilor de transfer monetar rapid, fie pe numele membrilor grupării, fie pe numele unor persoane interpuse, urmată de achiziţionarea de bunuri mobile şi/sau imobile, pe numele lor sau pe numele unor persoane interpuse (din cercul relaţional cel mai apropiat, de maximă încredere, în principal rude de gradul I sau II) şi realizarea unor investiţii în edificarea de imobile (case de locuit), în scopul de revânzării, prin implicarea unor societăţi comerciale şi derularea unor operaţiuni de creditare a respectivelor societăţi, operaţiuni urmate de retragerea de sume de bani în numerar”.
 
Prin rechizitoriu procurorii au solicitat menţinerea măsurilor asigurătorii instituite asupra a 11 autoturisme de lux, 15 imobile, sume de bani, bijuterii, conturi, părţi sociale, confiscarea specială a sumelor de bani, confiscarea extinsă şi obligarea inculpaţilor la plata sumei de 712.000 lei, reprezentând cheltuielile judiciare pentru faza de urmărire penală. 
 
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Constanţa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.