Comisia Europeană solicită României, Sloveniei şi Slovaciei să transpună Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat şi dreptul de a comunica după arestare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat României, Sloveniei şi Slovaciei pentru netranspunerea corectă a Directivei privind dreptul de a fi asistat de un avocat şi dreptul de a comunica după arestare (Directiva 2013/48/UE), mai arată comunicatul de presă al CE.

Această directivă urmăreşte să asigure accesul la un avocat încă din primele etape ale procedurilor pentru persoanele care fac obiectul unui mandat european de arestare (MEA), precum şi pentru persoanele suspectate şi acuzate în cadrul procedurilor penale.

De asemenea, aceasta asigură că persoanele private de libertate pot informa şi comunica cu persoane terţe, cum ar fi angajatorul sau membrii de familie, precum şi cu autorităţile consulare. România nu a transpus în mod corect excepţiile de la dreptul ca o persoană terţă să fie informată cu privire la privarea de libertate şi condiţiile legale în care o persoană suspectată sau acuzată poate alege să nu îşi exercite dreptul de a fi asistată de un avocat. Atât Slovenia, cât şi Slovacia prevăd excepţii de la dreptul de a fi asistat de un avocat, care nu sunt permise în temeiul directivei.

În plus, normele din legea slovacă nu respectă cerinţele directivei referitoare la domeniul său de aplicare în ceea ce priveşte primele etape ale investigaţiilor (poliţieneşti).

În iunie 2023, Comisia Europeană a trimis acestor trei state membre o scrisoare de punere în întârziere, solicitându-le insistent să transpună corect directiva.

După examinarea răspunsurilor, Comisia Europeană a stabilit că, în continuare, transpunerea nu a fost satisfăcătoare. România, Slovenia şi Slovacia au la dispoziţie două luni pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie. În cazul unui răspuns nesatisfăcător, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.