Fostul adjunct al inspectorului şef al IJJ Cluj Ioan Doru Popescu a fost trimis în judecată de DNA, după ce ar fi primit 3.000 de euro ca să ajute rudele a doi militari jandarmi să promoveze proba scrisă a unui concurs pentru posturile de subofiţer administrativ principal, el oferindu-le subiectele cu o zi înainte de examen. Unul dintre jandarmii cercetaţi în acest dosar şi-a recunoscut faptele, fiind condamnat la închisoare cu suspendare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii militari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a col. (r) Ioan Doru Popescu, la data faptelor adjunct al Inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj şi preşedinte al comisiei de concurs, pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată şi două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şi a plt. adj. şef Vasile Bojan, militar jandarm în cadrul IJJ Cluj, pentru dare de mită şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, potrivit unui comunicat al DNA.

În aceeaşi cauză a mai fost trimisă în judecată, în stare de libertate, Delia Raluca Bojan, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

Potrivit procurorilor miltiari, în data de 23 septembrie 2016, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj a publicat un anunţ privind scoaterea la concurs a 14 posturi vacante de subofiţer, cu recrutare din sursă externă, din care două posturi de subofiţer administrativ principal – Serviciul Logistic.

Pentru posturile de de subofiţer administrativ principal, preşedinte al comisiei de concurs a fost Doru Ioan Popescu.

Concursul a constat într-o probă psihologică eliminatorie, o probă de evaluare a performanţelor fizice, care a fost susţinută în 21 octombrie 2016, şi o probă scrisă, constând într-un test grilă, care a fost susţinută la sediul IJJ Cluj în data de 24 octombrie.

”Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, în cursul lunii octombrie 2016, inculpatul Chiorean Daniel Gheorghe şi inculpatul Bojan Vasile, militari jandarmi în cadrul I.J.J. Cluj, l-au abordat pe inculpatul Popescu Ioan Doru, adjunct al Inspectorului şef al IJJ Cluj şi preşedinte al comisiei de concurs, şi l-au întrebat dacă îi poate ajuta pe candidaţii Chiorean Felician Cornel şi Bojan Raluca Delia să promoveze concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofiţer administrativ. Candidaţii menţionaţi sunt fratele, respective fiica celor doi militari jandarmi”, se arată în comunicatul DNA.

În acest context, Ioan Doru Popescu a pretins şi primit de la inculpaţii Daniel Gheorghe Chiorean şi Vasile Bojan sumele de 1.000 de euro, respectiv 2.000 de euro, pentru ca în schimb să le faciliteze rudelor celor doi promovarea probei scrise.

”La data de 23.10.2016, cu o zi înainte de susţinerea testării scrise, inculpatul Popescu Ioan Doru a pus la dispoziţia suspectului Chiorean Daniel Gheorghe şi inculpatului Bojan Vasile cele două variante de răspuns aferente testului grilă pe care candidaţii Chiorean Felician Cornel şi Bojan Raluca Delia l-au susţinut la data de 24.10.2016 la sediul I.J.J. Cluj”, se mai arată în comunicat.

Astfel, cei doi candidaţi au luat nota maximă la proba scrisă, fiind, declaraşi admişi. Aceştia au fost singurii candidaţi care au obţinut nota 10, promovând astfel concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofiţer administrativ, susţin procurorii.

Procurorii militari mai arată că au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Gheorghe Daniel Chiorean, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

”În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Chiorean Daniel Gheorghe a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 1 an şi 9 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani, şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor, de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, se mai arată în comunicatul DNA.

De asemenea, anchetatorii mai menţionează că pe parcursul termenului de supraveghere, Chiorean va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

Totodată, în cauză a fost instituit sechestrului judiciar asupra unui autoturism ce aparţine inculpatului col.(r) Ioan Doru Popescu. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

De asemenea, procurorii militari au mai propus anularea concursului susţinut de către candidaţii Felician Cornel Chiorean şi Delia Raluca Bojan, desfiinţarea tuturor înscrisurilor întocmite de către reprezentanţii IJJ Cluj cu ocazia susţinerii probei scrise de către cei doi candidaţi precum şi a actelor administrative întocmite ulterior, ca urmare a promovării concursului respectiv.

Anchetatorii mai arată că faţă de inculpatul plt. adj. şef Vasile Mihai Budelecan s-a dispus soluţia clasării iar faţă de suspectul Felician Cornel Chiorean au dispus renunţarea la urmărire penală.

Doru Ioan Popescu a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti, în noiembrie anul trecut, el fiind în prezent sub control judiciar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.