Cererea lui Mihai Tânjală de revizuire a condamnării sale la cinci ani de închisoare va fi rejudecată la Giurgiu, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a admis apelul şi a dispus ca instanţa de fond să reanalizeze admisibilitatea în principiu a solicitării fondatorului fostului serviciu "Doi şi-un sfert", pentru care autorităţile române au solicitat extrădarea din Insulele Cayman.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel Bucureşti a admis, vineri, contestaţia lui Mihai Tânjală, fondatorul serviciului de informaţii al Ministerului de Interne, formulată împotriva deciziei din 19 octombrie 2015 a Judecătoriei Giurgiu prin care i-a fost respinsă cererea de revizuire a a condamnării din 2011 la cinci ani de închisoare pentru decizii abuzive luate când era administrator al SC ICMUG SA Giurgiu, societate la care statul era acţionar. 

"Desfiinţează, în întregime, sentinţa penală apelată şi dispune trimiterea cauzei la aceeaşi instanţă, respectiv Judecătoria Giurgiu, spre rejudecare, cu privire la admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti. 

Hotărârea de vineri este definitivă, dosarul lui Mihai Tânjală, fost deputat PDSR, urmând să fie retrimis Judecătoriei Giurgiu, care va stabili când ca începe rejudecarea cauzei. 

La ultimul termen de judecată, din 4 aprilie, apărătorul lui Mihai Tânjală a solicitat judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti ca cererea de revizuire să fie declarată admisibilă în principiu, deoarece reţinerea clientului său s-a făcut pe 16 octombrie 2015, iar “instanţa de fond (Judecătoria Giurgiu, n.r.) a pronunţat o hotărâre nelegală, deoarece nu avea cum să se apere”.

Potrivit datelor depuse la Curtea de Apel Bucureşti, în 29 decembrie 2015, o instanţa din Insulele Cayman, unde fostul parlamentar este arestat din octombrie 2015, a aprobat extrădarea lui Mihai Tânjală, el a atacat decizia, dar încă nu a fost judecat apelul. 

Mihai Tânjală a fugit din ţară în 2011, înainte de a fi condamnat la cinci ani de închisoare şi a stat în SUA din 2011 până în 2015, când a plecat în Insulele Cayman, unde a cerut azil politic.

După ce a fost arestat în Insulele Cayman, Mihai Tânjală a contestat decizia de extrădare, iar anterior a recunoscut în ţară un divorţ înregistrat prin procedură simplificată în SUA.

În 7 octombrie 2015, Niculina Tânjală, fosta soţie a lui Mihai Tânjală a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de recunoaştere a unei hotărâri din Statele Unite ale Americii, din care rezultă că pe 27 februarie 2014 cei doi soţi au divorţat prin procedura simplificată. Astfel, Tribunalul Bucureşti a admis cererea Niculinei Tânjală şi a decis, pe 20 noiembrie 2015, recunoaştea în România a “efectelor juridice depline ale sentinţei finale de desfacere simplificată a căsătoriei, pronunţată de Curtea de Circuit a celui de-al 5-lea Circuit Judiciar, în şi pentru Districtul Lake, Florida, din Statele Unite ale Americii, la dată de 27.02.2014, în dosarul nr. 2014 DR 0080, privind desfacerea căsătoriei încheiate între Mihai Tânjală şi Niculina Tânjală”.

Tânjală a fost găsit vinovat de Curtea de Apel Bucureşti, în urmă cu mai bine de patru ani, după ce, în mai 2011, Judecătoria Giurgiu îl achitase.

Procurorii l-au acuzat pe Mihai Tânjală că în 2004, atunci administrator al SC ICMUG SA Giurgiu, societate la care statul era acţionar, a dispus ca două active din patrimoniul societăţii, o clădire administrativă şi un ansamblu de blocuri în construcţie, inclusiv terenul aferent, să fie înstrăinate la valori diminuate faţă de cele reale, producând un prejudiciu de 3.982.699 de lei. Acestea au fost dobândite atunci la preţuri subevaluate de firme controlate de către Tânjală şi membrii familiei sale, apoi revândute la preţurile de piaţă. Astfel, Tânjală a obţinut peste 500.000 de euro, calculaţi la cursul mediu al anului 2004.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.