Cererea de revizuire a dosarului în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu va fi rejudecată de Tribunalul Constanţa, după ce instanţa a admis apelul acestuia, avocatul acestuia precizând că acum cererea va fi soluţionată pe fond, după ce în primul caz a fost judecată admisibilitatea acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel Constanţa a decis marţi, să admită apelul formulat de Nicuşor Constantinescu, la decizia Tribunalului Constanţa prin care îi era respinsă cererea de revizuire a dosarului Centrului Militar Zonal în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Astfel, în luna martie a acestui an Tribunalul Constanţa a hotărât ca cererea de revizuire a condamnării în dosarul Centrului Militar, în care Nicuşor Constantinescu a primit cinci ani de închisoare să fie respinsă ca inadmisibilă. Decizia nu era definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Această instanţă a hotărât marţi, să desfiinţeze hotărârea atacată şi să dispună rejudecarea cererii de către Tribunalul Constanţa.

“Admite apelul, desfiinţează hotărârea atacată şi dispune rejudecarea de către prima instanţă”, se arată în decizia Curţii de Apel Constanţa. Decizia instanţei este definitivă.

Apărătorul lui Nicuşor Constantinescu, avocatul Marius Mocanu, a declarat corespondentului News.ro, că instanţa a apreciat că cererea de revizuire este admisibilă, iar aceasta se va judecat pe fond la Tribunalul Constanţa.

“Se va trimite cauza spre rejudecare la prima instanţă, adică la Tribunalul Constanţa. În esenţă, s-a apreciat că cererea este admisibilă şi urmează să fie soluţionată pe fond de către instanţa de fond”, a explicat Marius Mocanu.

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, în 29 iunie 2016, la o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, ar fi iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 - 2013. Constantinescu a formulat şi o cerere de casare a acestei condamnări, dispuse de Curtea de Apel Constanţa, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât respingerea acesteia ca nefondată.

Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, în 29 iulie, de Curtea de Apel Bucureşti, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.

O altă pedeapsă, de şase ani de închisoare, a primit Nicuşor Constantinescu în 27 iunie, la Tribunalul Bucureşti, care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian. Decizia a fost contestată şi se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a primit în această vară o condamnare de trei ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dosar în care fusese judecat din noiembrie 2008 împreună cu fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi cu mai mulţi angajaţi din Primărie, decizia nefiind definitivă.

Tot pentru abuz în serviciu este judecat Nicuşor Constantinescu de Tribunalul Constanţa, din vara anului trecut, pentru achiziţionarea şi întreţinerea elicopterului care ulterior s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia.

Într-un alt dosar, în 25 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, care îl acuză de abuz în serviciu, după ce ar fi efectuat plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei. 

De asemenea, din luna februarie a acestui an, Nicuşor Constantinescu este urmărit penal în trei dosare distincte, două fiind legate de proiecte desfăşurate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, iar celălalt de faptul că ar fi plătit în mod nelegal către o firmă de publicitate peste 400.000 de lei.

În luna august, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală a lui Nicuşor Constantinescu într-un dosar în care este acuzat că a acordat, prin intermediul unei hotărâri de Consiliu Judeţean, subvenţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deşi aceasta avusese profit, fiind astfel înregistrată o pagubă la bugetul judeţului Constanţa de aproape 22 milioane lei.

În prezent, Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Rahova. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.