Curtea Constituţională a admis, joi, cu unanimitate de voturi o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „cifra de afaceri” dintr-un articol al Codului penal este neconstituţională. Este vorba despre formularea din actul normativ care precizează că „ […]Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se determină ţinând seama de cifra de afaceri, în cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial în cazul altor persoane juridice, precum şi de celelalte obligaţii ale persoanei juridice”. CCR a constatat că legea penală în vigoare nu stabileşte înţelesul sintagmei «cifra de afaceri» în raport cu care instanţa determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În şedinţa din data de 28 octombrie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile at.137 alin.(3) teza a doua, cu referire la sintagma  „cifra de afaceri”, din Codul penal sunt neconstituţionale. Art.137 are denumirea marginală -„Stabilirea amenzii pentru persoana juridică”, iar alin.(3) teza a doua prevede: «[…]Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se determină ţinând seama de cifra de afaceri, în cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial în cazul altor persoane juridice, precum şi de celelalte obligaţii ale persoanei juridice»”, arată comunicatul de presă al CCR. 
 
Astfel, Curtea a constatat că, în Titlul X – Înţelesul unor termeni sau expresii în legea penală, al Părţii generale a Codului penal nu se regăseşte definiţia sintagmei „cifra de afaceri”.
 
„Aşadar, legea penală în vigoare nu stabileşte înţelesul sintagmei «cifra de afaceri» în raport cu care instanţa determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ. Definiţiile din domeniul fiscal şi al concurenţei referitoare la sintagma «cifra de afaceri» au aplicabilitate restrânsă, specializată la materiile precizate, translatarea lor în materie penală pentru a determina cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ fiind contrară principiului legalităţii”, mai indică sursa citată.
 
Totodată, Curtea a constatat că norma penală criticată este lacunară şi în ceea ce priveşte determinarea/reţinerea, din punct de vedere temporal, a cifrei de afaceri a persoanei juridice cu scop lucrativ în raport cu care instanţa determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă, conform sursei menţionate.
 
Decizia CCR este definitivă şi obligatorie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.