Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Propunerea legislativă extinde de la şase luni la un an durata pentru care poate fi emis ordinul de protecţie, precum şi instituirea asistenţei juridice obligatorii şi în faza de apel, în cazul persoanei care solicită ordinul de protecţie, a explicat una dintre iniţiatoare, deputata USR Oana Ţoiu. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea a fost iniţiată de parlamentarii USR Monica Berescu, Oana Ţoiu şi Beniamin Todosiu şi susţinută de aleşi PSD, PNL şi UDMR.

„Peste 270 de persoane au fost agresate zilnic în România, în propria locuinţă, în anul 2022. Iar în primele 4 luni ale lui 2023 s-au înregistrat peste 1.100 de cazuri în plus comparativ cu anul trecut, conform Poliţiei Române. Acestea sunt datele statistice care ne dau fiori: trăim într-o ţară unde violenţa domestică a devenit normalitate pentru agresori şi pentru 17.000 victime; dintre care aproape 3.000 sunt copiii. Iar asta este inacceptabil! Am modificat legislaţia astfel încât victimele să beneficieze de asistenţă juridică gratuită până la emiterea unei sentinţe definitive; chiar şi atunci când agresorul face apel. Am dublat durata ordinelor de protecţie pentru a permite victimelor să o ia de la capăt, departe de agresor şi în deplină siguranţă. Fenomenul violenţei domestice este absolut dramatic, fiindcă se desfăşoară într-un loc în care victimele ar trebui să se simtă în deplină siguranţă, protejate; în schimb ele sunt lovite şi abuzate acasă; de către persoane apropiate. Votul de astazi vine si confirma necesitatea unei astfel de legi, in conditiile in care la finalul anului trecut peste 100.000 de persoane au apelat la 112 pentru un caz de violenta domestica.”, a declarat Monica Berescu, co-iniţiatoare a proiectului de lege, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.

Deputata USR Oana Ţoiu a explicat că anul acesta au fost peste 1.000 de cazuri grave de violenţă domestică, cazuri care au avut nevoie de ordin de protecţie care să protejeze femeile de agresorii lor.

„Jumătate dintre acestea ajung să fie necesare nu doar câteva zile după incident, ci luni de zile apoi, şi victimele au nevoie de siguranţa protecţiei prelungite, pentru ele şi copiii acestora, ca să îşi organizeze viaţa fără agresorul din familie. Avem o rată de sărăcie în creştere şi inclusiv în cazul familiilor cu venituri ridicate uneori accesul la resurse este blocat de agresor aşa că am introdus asistenţă juridică gratuită şi în apel ca să poată să aibă siguranţa că pot duce asta până la capăt. Aceasta este a doua lege pe care o reuşim în Parlament în acest mandat, după ce am iniţiat legea pentru dreptul victimelor la locuinţe sociale şi de necesitate pe durata ordinului sau în cazul relocării din casa familiei”, a declarat Oana Ţoiu, conform sursei citate.

Potrivit comunicatului de presă, victimele violenţei domestice sunt marginalizate de societate şi de cele mai multe ori acest lucru încurajează agresorii să îşi continue şi să intensifice abuzurile.

„Aproximativ 100.000 de femei din România sunt, în fiecare an, victime ale violenţei. Acestea sunt cele care au curaj să îşi înfrunte agresorii şi să îi denunţe, însă multe altele rămân tăcute în propria dramă. Statisticile privind violenţa domestică sunt îngrijorătoare şi arată cât de înfiorătoare este realitatea din România. În acest context, victimele violenţei domestice au nevoie de o legislaţie care să le ofere posibilităţi pentru a se proteja şi pentru a lupta ca agresorii să fie pedepsiţi. Un pas important îl facem prin această lege care oferă victimelor violenţei domestice asistenţă juridică gratuită pe toată perioada procesului, în toate etapele procesuale. De asemenea, iniţiativa prevede ca durata ordinelor de protecţie, care pot fi emise în cazul violenţei domestice, să poată fi extinsă de la 6 la 12 luni. Sunt măsuri concrete, menite să reducă fenomenul violenţei domestice, care tinde să devină, din păcate, o normalitate în România.”, a explicat deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.

De multe ori, abuzurile ce îmbracă forma violenţei domestice se pot desfăşura pe săptămâni, luni sau chiar ani de zile, iar durata de 6 luni a unui ordin de protecţie este insuficientă pentru atingerea scopului şi anume cel de a oferi victimei distanţa necesară faţă de agresor care să îi poată garanta siguranţa fizică şi emoţională.

Date statistice despre violenţa domestică înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2023:

- Faptele penale în domeniul violenţei domestice au crescut cu 1.125 de cazuri în primele 4 luni din 2023, de la 16.667 la 17.792 de fapte (6,7%).

- Infracţiunile de tip  „lovire sau alte violenţe” reprezintă au cea mai mare pondere -  62% (10.894 de fapte), fiind urmate de  „ameninţare” – 12% (2.036 de fapte) şi „abandonul de familie” – 10% (1.672 de fapte).

- 14.686 de acte de violenţă au fost comise la domiciliu şi 3.106 în spaţiul public.

- Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 3.399 sunt bărbaţi, 12.334 sunt femei, iar 2.870 sunt minori.

- În aceeaşi perioadă, instanţele  au emis 3.674 de ordine de protecţie, 1.707 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

- Cele mai multe ordine ordine de protecţie au fost emise la solicitarea victimelor (4.013 ordinde), 318 la solicitarea procurorului şi 312 la solicitarea altor instituţii.

- Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 1.304 infracţiuni, cu 31% mai multe faţă de perioada similară a anului 2022, dintre care 837 în mediul urban şi 467 în mediul rural.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.