Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a declarat vineri, la intrarea în sediul MJ, că luni vrea să aibă o primă întâlnire cu Consiliul Superior al Magistraturii, DNA, DIICOT şi cu toţi cei care au un cuvânt de spus în domeniul justiţiei, pentru a găsi cele mai bine soluţii pentru întărirea luptei împotriva corupţie, dar şi pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului. Birchall a spus că nu are o agendă ascunsă la Ministerul Justiţiei şi este deschisă la orice soluţie în domeniul justiţiei, precizând că soluţia finală trebuie să vină din Parlament.
„Primul telefon pe care am vrut să-l dau este către Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că mi-aş dori ca luni să avem o primă întâlnire, aşa cum tot luni îmi doresc să am o întâlnire şi cu DNA, DIICOT şi cu toţi cei care au un cuvânt de spus în domenul justiţiei, tocmai pentru a avea acest dialog”, a spus Ana Birchall, când a ajuns la Ministerul Justiţiei pentru a prelua interimar conducerea acestei instituţii, după demisia lui Florin Iordache.
Birchall a precizat că vrea să aducă la aceeaşi masă pe toţi cei care au un cuvânt de spus în bunul mers al justiţiei, pentru că are convingerea că printr-un dialog corect şi sincer pot fi găsite soluţii bune pentru societate.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
„Nu este nicio agendă ascunsă, am venit aici cu cea mai bună credinţă, să pun în slujbă expertiza pe care eu o am de om al dreptului”, a mai spus Birchall.
Ministrul interimar al Justiţiei a arătat că este deschisă la orice soluţie din partea fiecărui om, a societăţii civile, a organizaţiilor, dar a subliniat că „soluţia finală tot din Parlament vine, pentru că este forul democratic al oricărei societăţi”.
Ana Birchall a adăugat că începând de luni va invita la un dialog toate instituţiile care au un cuvânt de spus în domeniul justiţiei.
„Pentru mine, misiunea mea este să reuşesc ce mi-am prupus eu pe această perioadă destul de scurtă. Mi-am propus să încerc să îi aduc pe toţi la aceeaşi masă şi împreună, în Parlament, să putem să găsim soluţiile necesare, atât pentru respectarea legii în România, şi aici mă refer inclusiv la articolul 147 din Constituţia României, care spune foarte clar să deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi nu sunt facultative, şi noi nu putem să decidem care decizie este obligatorie şi care este facultativă. Eu sunt convinsă că numai printr-un dialog direct, cinstit, onest, pe baza expertizei şi profesionalismului, putem să găsim aceste soluţii”, a mai spus Birchall.
Ea a adăugat că, pe de altă parte, în această perioadă, misiunea ei este de a asigura buna funcţionare a activităţii curente a Ministerului Justiţiei.
Întrebată dacă ar putea rămâne la Ministerul Justiţiei şi după cele 40 de zile de interimat, Birchall a răspuns: „Să ştiţi că misiunea mea este exact cea pe care v-am spus-o”.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele pentru eliberarea din funcţia de ministru al Justiţiei a lui Florin Iordache şi pentru numirea Anei Birchall ca ministru interimar, a fiind şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Florin Iordache a anunţat joi că demisionează din funcţia de ministru al Justiţiei, după zece zile de la adoptarea OUG 13 privind modificările codurilor penale, abrogate cinci zile mai târziu, în urma protestelor din Piaţa Victoriei şi a contestării actului normativ de către CSM, Parchetul General, DNA, DIICOT şi organizaţiile profesionale ale magistraţilor.
Iordache arăta, când şi-a anunţat demisia, că toate iniţiativele asumate cât a fost în funcţia de ministru al Justiţiei sunt ”legale şi constituţionale”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.