Inspecţia Judiciară a transmis, miercuri, raportul de activitate pentru anul 2017, precizând că au fost efectuate 33 de controale privind managementul instanţelor şi parchetelor constatând, în general, organizarea corespunzătoare şi asigurarea bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public. Totuşi, au fost identificate unele vulnerabilităţi şi deficienţe care necesitau ”măsuri ferme şi coerente pentru înlăturare”. În plus, s-a stabilit că parchetele se confruntă că probleme cauzate de comunicare deficitară între membrii conducerii, dar şi între cei din conducerea unităţii şi personalul din subordine, monitorizarea formală şi nerespectarea unor prevederi regulamentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspecţia Judiciară precizează, în raportul de activitate, că şi în 2017, s-a avut în vedere identificarea şi diseminarea bunelor practici existente la nivelul instanţelor şi parchetelor, precum şi identificarea vulnerabilităţilor, deficienţelor sau riscurilor pentru diminuarea ori înlăturarea cărora au fost formulat propunerile adecvate.

S-au făcut 33 de controale dintre care: 22 controale la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători, din care 12 controale manageriale, 7 controale tematice, 3 controale de remediere deficienţe şi 11 controale la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori, din care 4 controale manageriale, 3 controale tematice, 4 controale de remediere deficienţe.

Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători a verificat managementul a 12 instanţe şi anume: Judecătoriile Bolintin Vale, Piatra Neamt, Năsăud, Balş, Băileşti, Iaşi; Tribunalele Braşov, Harghita, Neamţ, Botoşani; Curţile de apel Suceava, Târgu Mureş.

Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori a efectuat verificări privind eficienţa managerială la 15 unităţi de parchet şi anume: PÎCCJ; DNA – SC: PCA Târgu Mureş; PT Harghita şi Mureş; PJ Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Topliţa, Luduş, Reghin, Sighişoara, Târgu Mureş, Târnaveni şi Galaţi.

”În 2017, prin cele 16 controale efectuate, 12 de inspectorii judecători şi 4 de inspectorii procurori, Inspecţia Judiciară a verificat eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor şi parchetelor, precum şi a calităţii corespunzătoare a serviciului la 12 instanţe şi 15 parchete. Toate rapoartele de control au fost aprobate, fie şi parţial, de secţiile corespunzătoare ale Consiliului Superior al Magistraturii” anunţă Inspecţia Judiciară.

Potrivit raportului, ”în general, controalele au evidenţiat organizarea corespunzătoare a cvasitotalităţii instanţelor şi parchetelor verificate, precum şi asigurarea bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public”.

”Au fost identificate totodată unele vulnerabilităţi şi deficienţe, în special privind organizarea eficientă a activităţii, celeritatea în soluţionarea cauzelor, precum şi comunicarea, care fără a fi de natură sistemică, necesitau pentru înlăturarea lor măsuri ferme şi coerente; ca atare, au fost formulate propuneri pe care secţiile corespunzătoare ale Consiliului Superior al Magistraturii le-au aprobat în cvasitotalitate adăugând şi alte măsuri apreciate ca oportune”, se mai arată în document.

Inspecţia Judiciară precizează că, deşi numărul instanţelor şi parchetelor verificate s-a diminuat faţă de anul 2016, a crescut faţă de acelaşi an numărul controalelor, fiind verificate două unităţi de parchet cu o organizare complexă, un volum de activitate ridicat şi o problematică specifică.

”La nivelul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători s-a hotărât efectuarea de verificări punctuale privind managementul instanţelor renunţându-se astfel la controalele vizând o întreaga curte de apel întrucât s-a apreciat că astfel s-ar fi consumat resurse importante de timp întrucât multe din instanţele din circumscripţia unei curţi de apel nu ridicau probleme deosebite. Toate rapoartele de control au fost aprobate, fie şi parţial, de secţiile corespunzătoare ale Consiliului Superior al Magistraturii”, se mai arată în raport.

Potrivit documentului, s-au constatat probleme şi la parchete, printre care comunicare deficitară între membrii conducerii, dar şi între cei din conducerea unităţii şi personalul din subordine, monitorizare formală, fără luarea unor măsuri organizatorice efective pentru impulsionare soluţionării cauzelor mai vechi, nerespectarea unor prevederi regulamentare care, fără să constituie abateri disciplinare, afectează bunul mers al activităţii parchetului şi realizarea în parte a obiectivelor propuse prin programele de activitate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.