Primarul comunei Tamaşi, Veronica Donţu, şi un inspector din cadrul primăriei au fost trimişi în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu în formă agravată, după ce ar fi eliberat ilegal un titlu de proprietate pe o suprafaţă de peste 17 hectare pe terenul deţinut de o firmă, pretabil exploatării de balast şi amenajării unei exploataţii piscicole.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Tamaşi, Veronica Donţu, şi a inspectorului superior Florin Tătaru, din cadrul aceleiaşi primării, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Atât edilul, aflat la cel de-al patrulea mandat, cât şi subordonatul său, sunt acuzaţi că, în calitate de preşedinte, respectiv membru al comisiei locale de reconstituire a dreptului de proprietate, au întocmit mai multe documente care au stat la baza emiterii unui titlu de proprietate pentru suprafaţa de 17,74 hectare, care, în fapt, era proprietatea unei societăţi comerciale.

Eliberarea titlului de proprietate pe numele unor persoane fizice s-a făcut în urma demersurilor întreprinse, începând cu 1991, de moştenitorii de drept a unui teren din comună. În acest sens, persoanele în cauză au purtat, în decursul timpului, discuţii cu mai mulţi primari pentru a le fi reconstituit dreptul de proprietate, printre care şi Veronica Donţu. Moştenitorii i-au transmis primăriţiei, susţin anchetatorii, că sunt dispuse, odată cu retrocedarea celor peste 17 hectare, să vândă terenul dacă edilul le va găsi cumpărător.

”În primăvara anului 2009, inculpata Veronica Donţu le-a comunicat moştenitorilor că poate să le reconstituie dreptul de proprietate pentru o suprafaţă de 17 hectare teren, parte din 50 de hectare solicitate, pentru care a şi găsit un cumpărător dispus să le ofere suma de 65.000 de lei, lucru cu care aceştia au fost de acord. În continuare, inculpaţii Donţu Veronica şi Tătaru Florin, în calităţile lor de preşedinte, respectiv membru al comisiei locale Tamaşi, judeţul Bacău, au întocmit, cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai multe documente care au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate asupra celor 17 hectare de teren”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

După eliberarea titlului de proprietate şi întocmirea actelor cadastrale, susţin anchetatorii, a fost încheiat între moştenitori şi oamenii de afaceri contractul de vânzare cumpărare, având ca obiect acel teren de 17,74 hectare, preţul plătit fiind de 62.019 lei.

”Faptele au fost săvârşite cu intenţia de a satisface, prin încălcarea legislaţiei privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, interesele unor oameni de afaceri care au dobândit în final terenul respectiv, pretabil exploatării de balast şi amenajarea unei exploataţii piscicole. În cauză, societatea comercială, proprietară în fapt a terenului, s-a constituit parte civilă cu suma de 1.889.355 dolari, reprezentând valoarea investiţiei efectuate pe terenul în litigiu până în data de 10 februarie 2002”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii anticorupţie au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ale primarului din Tamaşi şi ale inspectorul din cadrul primăriei. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.