Asociaţia Procurorilor din România spune că a luat act cu îngriiorare de principalele modificări care ar urma să fie aduse legilor justiţiei, o parte dintre ele afectând grav funcţionarea şi independenţa sistemului judiciar. Asociaţia mai arată că aceste modificări au fost făcute cu ignorarea opiniei corpului magistraţilor şi creează premisa exercitării unui control al puterii executive asupra puterii judecătoreşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Modificările anunţate, care vizează plasarea lnspecţiei Judiciare sub autoritatea ministrului Justitiei, modificarea competenţelor Consiliului Superior al Magistraturii, modalitatea de numire a procurorului general şi lărgirea atribuţiilor ministrului Justiţei în ce priveşte cariera magistraţilor sunt în dezacord cu repetatele rapoarte MCV, care recomandau întărirea independenţei sistemului judiciar, iar România a făcut eforturi considerabile pentru ca aceste recomandări să fie îndeplinite", spun reprezentanţii Asociaţiei Procurorilor din România.

Potrivit procurorilor, adoptarea acestor propuneri ar constitui un regres regretabil, care ar anula progresele obţinute de sistemul judiciar, progrese evidenţiate de rapoartele MCV.

Asociaţia Procurorilor din România mai spune că modificările anunţate referitoare la condiţiile de admitere în magistratură, de promovare a magistraţilor şi de condiţiile răspunderii magistraţilor vor duce la o adevărată bulversare a funcţionării sistemului judiciar, în conditiile în care nici până la acest moment nu s-a reuşit ocuparea locurilor vacante din sistem, având drept consecinţă tergiversarea soluţionării cauzelor aflate pe rolul instanţelor şi parchetelor şi afectarea drepturilor cetăţenilor implicaţi în aceste cauze.

Procurorii apreciază că ar fi oportun ca, după ce va primi în mod oficial proiectul, Consiliul Superior al Magistraturii să convoace Adunările Generale ale instanţelor şi parchetelor, pentru ca acestea să se pronunţe punctual pe propunerile de modificare.

"Consiliul Superior al Magistraturii - garantul independenţei justiţiei -, în mod constant a consultat instanţele şi parchetele, însă multe dintre propunerile formulate de sistemul judiciar nu au fost luate în considerare de proiectul propus sau chiar vin in contradicţie cu propunerile magistraţilor", mai spune Asociaţia Procurorilor din România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.