Andreea Cosma, deputat PSD şi fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, a fost condamnată, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă comisă în calitate de notar. Ceilalţi doi inculpaţi în acest dosar, Dănuţ Cornea şi Florin Anghel, au primit şi ei pedepse de patru ani de închisoare. Decizia instanţei nu este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Andreea Cosma, despre condamnare: Nu mă aşteptam; a fost o surpriză, mă simt neîndreptăţită

Magistraţii ICCJ au decis, marţi, să schimbe încadrarea juridică dintr-o infracţiune unică legală de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, reţinută în sarcina inculpatului Dănuţ Marcel Cornea cu privire la încheierea unor contracte şi cu privire la înstrăinarea bunurilor imobile din cadrul activului Ciuperceasca, în două infracţiuni unice legale de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Cornea a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu referitoare la încheierea unor contracte şi a unui act adiţional de consultanţă juridică şi contabilă. 

Totodată, instanţa l-a condamnat pe Cornea la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare şi 5 (cinci) ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pentru săvârşirea infracţiunii abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave (10.717.081 lei). 

La rândul său, Florin Serghei Anghel a fost condamnat la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare şi 4 (patru) ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pentru săvârşirea instigării la infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave (10.674.784 lei). 

Andreea Cosma a fost condamnată la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare şi 2 (doi) ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, care a produs consecinţe deosebit de grave (10.674.784 lei).

De asemenea, instanţa a menţinut măsurile asigurătorii instituite în sarcina lui Cornea, Anghel şi Cosma prin ordonanţa din 15 decembrie 2015.

Decizia instanţei poate fi atacată cu apel.

"În baza art. 19, art. 25 alin. 1 Cod procedură penală, admite acţiunea civilă formulată de S.C. Plopeni Industrial Parc S.A şi obligă inculpaţii Cornea Dănuţ Marcel, Anghel Florin Serghei şi Cosma Andreea, la plata, în solidar, către partea civilă a sumei de 10.674.784 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a înstrăinării bunurilor imobile din cadrul activului Ciuperceasca", scrie în decizia ICCJ, care reţine contribuţia egală la producerea acestui prejudiciu în sarcina lui Cornea şi Anghel, în cote de câte 40% şi în cotă de 20% pentru Cosma. 

De asemenea, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de S.C. Plopeni Industrial Parc S.A şi l-a obligat pe Dănuţ Cornea să plătească părţii civile suma de 42.297 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii unor contracte.

Totodată, ICCJ i-a obligat pe Cornea, Anghel şi Cosma la plata a câte 12.650 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Pe de altă parte, instanţa a decis, cu opinie separată, prin schimbarea încadrării juridice, să îl condamne pe Dănuţ Marcel Cornea la o pedeapsă de 3 ani închisoare şi 3 ani interzicerea exercitării unor drepturi, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 4 ani. Pe durata termenului de supraveghere, Cornea trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi obligaţia de a nu părăsi teritoriul României, fără încuviinţarea instanţei, fiind obligat să presteze şi muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la S.C. Servicii de gospodărire urbană Ploieşti S.R.L. sau Administraţia Parcului memorial “Constantin Stere”. 

De asemenea, instanţa menţine măsurile asiguratorii luate asupra bunurilor lui Cornea până la concurenţa sumei de 42.279 lei şi îl obligă la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 5.000 lei. 

Totodată, instanţa îi achită pe Florin Anghel  şi Andreea Cosma sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 47 raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 132 din Legea nr. 78/2000 şi art. 309 Cod penal, respectiv art. 48 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 132 din Legea nr. 78/2000 şi art. 309 Cod penal. 

În ianuarie 2017, dosarul de corupţie al Andreei Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, a fost trimis de la Curtea de Apel Ploieşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Andreea Cosma a fost aleasă deputat pe lista PSD Prahova. Dosarul, în care Andreea Cosma a fost inculpată pentru complicitate la abuz în serviciu, faptă care ar fi fost comisă în calitate de notar, fusese trimis instanţei în 2015, DNA stabilind un prejudiciu de 18 milioane de lei în această cauză.

În 30 noiembrie 2015, DNA a dispus trimiterea în judecată a Andreei Oana Cosma pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. În acelaşi dosar, alături de fiica fostului preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma, care a condus această isntituţie timp de trei mandate, a fost deferit justiţiei un alt fost preşedinte al CJ Prahova, Florin Anghel, care a condus instituţia între 2004 şi 2008.

Anghel este acuzat că în calitate de şef al CJ Prahova l-a împuternicit pe Dănuţ Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, deţinut de CJ Prahova, să înstrăineze terenuri dintr-o fostă unitate militară cu o suprafaţă de peste 40 de hectare, care a intrat în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit DNA, bunurile au fost vândute fără să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzacţiilor fără să fie împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean Prahova, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale. Anchetatorii au stabilit că în urma încheierii celor nouă contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 - 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

Procurorii au stabilit, pe parcursul anchetei, că în derularea acestor tranzacţii cei doi au fost ajutaţi de către notarul Andreea Cosma, actual deputat PSD.

Conform anchetatorilor, Andreea Cosma, în calitate de notar, ”a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A., a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul «Ciuperceasca», fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare «Valori de piaţă-etalon minim informativ» practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008”.

Andreea Cosma nu este singurul membru al familiei fostului preşedinte al CJ Prtahova care are probleme cu justiţia.

Tatăl său, Mircea Cosma, are o condamnare de opt ani într-un dosar de corupţie în care şi fratele Andreei Cosma, fostul deputat PSD Vlad Cosma, a fost condamnat la cinci ani de detenţie tot pentru fapte de corupţie. Cei doi au contestat decizia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.