Procurorul Anca Jurma afirmă, la încheierea mandatului interimar la şefia DNA, că, atâta timp cât există corupţie în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea să instrumenteze dosare, corect şi profesionist şi fără să fie intimidaţi. Ea spune că s-a solidarizat cu foarte mulţi colegi care au reuşit, cu eforturi, să probeze fapte grave de corupţie, dar nu se solidarizează "cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiţie, indiferent de către cine s-ar comite". "Cred într-o justiţie cu mâinile curate", mai spune ea, menţionând că evenimentele recente, "inclusiv folosirea într-un scop injust şi denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluţii, legale şi corecte, pentru mai buna desfăşurare a activităţii instituţiei", au făcut-o să creadă că nu mai are condiţiile pentru a îndeplini funcţia conform viziunii şi obiectivelor propuse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA. Am acceptat cu greu această funcţie interimară, la solicitarea conducerii Ministerului Public, într-un moment în care DNA se afla într-o situaţie dificilă. Urma ca în scurt timp să aibă loc o procedură de desemnare a procurorului şef numit, cu un mandat de trei ani. Din raţiuni care nu au depins de mine, aceasta perioadă s-a prelungit până după încheierea celor 6 luni", afirmă Anca Jurma într-un comunicat publicat marţi.

Ea adaugă că, în această perioadă, şi-a propus să facă tot ce depinde de ea pentru ca DNA să funcţioneze bine, "în ciuda climatului ostil la care instituţia a trebuit să facă faţă".

"Am încercat să asigur o perioadă de echilibru şi de normalitate, folosind metode democratice de conducere. Primul meu obiectiv a fost acela de a face în aşa fel încât, din punctul de vedere al funcţionării şi al organizării interne a DNA, să rezolvăm împreună toate problemele pentru a putea să ne desfăşurăm activitatea în condiţii bune, conform competenţelor legale şi puterilor noastre şi în limitele resurselor de care dispuneam", spune Jurma.

Potrivit acesteia, un obiectiv şi mai important a fost acela de a se asigura, atât cât putea şi cât depindea de ea conform atribuţiilor legale, "că dosarele trimise în judecată de DNA privesc fapte penale susţinute temeinic de probe şi că anchetele respectă normele legale şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor".

"Încă din prima zi a mandatului interimar am subliniat că DNA nu are ţinte, ci are o competenţă prevăzută de lege, pe care trebuie să şi-o îndeplinească, şi anume aceea de a combate corupţia la nivel înalt prin mijloace prevăzute de legea penală. Mai mult, am considerat că atâta timp cât există corupţie în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea, atât legală cât şi de fapt, să instrumenteze dosare, corect şi profesionist şi fără să fie intimidaţi. M-am solidarizat şi mă voi solidariza întotdeauna cu foarte mulţi colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale şi făcând faţă oricăror presiuni, au reuşit să probeze fapte grave de corupţie, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, şi să aducă înapoi averi furate, să recupereze pagube produse bugetului statului. Datorită lor, sunt mulţi oameni în România care sunt convinşi că se poate face dreptate, că funcţia sau averea cuiva nu sunt suficiente ca să îl protejeze în faţa legii, dacă a încălcat-o, şi că nu vom lăsa corupţia să prolifereze la infinit", susţine Jurma.

Ea adaugă că nu s-a solidarizat şi nu o va face "cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiţie, indiferent de către cine s-ar comite".

"Aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancţionate. Cred într-o justiţie cu mâinile curate. Nu mă solidarizez însă nici cu maniera în care unii procurori au înţeles să îşi exprime nemulţumiri profesionale sau personale folosind metode ascunse, nelegale şi nedeontologice, nedemne de un magistrat. Cred că s-a ajuns prea departe şi cred că a venit momentul ca aceste practici să înceteze", mai spune Anca Jurma.

Ea menţionează că, în perioada Sărbătorilor, a avut timp să se gândească.

"(...) şi am ajuns la concluzia că mi-am făcut datoria cum am ştiut mai bine, cu totală bună credinţă, echilibru şi preocupare pentru bunul mers al instituţiei, dar că mandatul meu interimar trebuie să se încheie aici. Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust şi denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluţii, legale şi corecte, pentru mai buna desfăşurare a activităţii instituţiei, m-au determinat să apreciez că nu mai am condiţiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcţie conform viziunii şi obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o. Le mulţumesc tuturor colegilor care au avut încredere în mine şi care m-au sprijinit până în ultima zi. Îmi exprim speranţa că această perioadă de provizorat se va încheia cu numirea unui procuror şef dedicat actului de justiţie corect şi profesionist, a unui procuror independent şi integru, care să dorească să continue eforturile depuse de DNA pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi mediu şi căruia să i se dea şansa şi mijloacele pentru a reuşi", îşi încheie Jurma declaraţia.

Procurorul Anca Jurma a renunţat la şefia interimară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în ziua în care secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuia să discute propunerea de prelungire a delegării sale la conducerea DNA. Ministrul Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că la Secţie s-a primit o declaraţie din partea Ancăi Jurma prin care "renunţă la consimţământul prealabil acordat".

"În timpul şedinţei, în timpul deliberărilor, la secţie s-a primit o declaraţie din partea doamnei Jurma prin care renunţă la consimţământul prealabil acordat. Şi în cazul acesta, secţia nu avea decât să ia act de voinţa dânsei, de retragere a consimţământului, acordului, şi vom vedea ce va decide secţia la o şedinţă următoare", a declarat Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.