Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă ”o veste bună pentru România”, după ce Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement, privind neîndeplinirea unor obligaţii prevăzute în directivele cu privire la combaterea terorismului şi la mandatul european de arestare. Există alte două acţiuni de infringement pentru care sunt necesare măsuri legislative din sfera de competenta a Ministerului Justiţiei, mai anunţă ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O veste bună pentru România! Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement care se refereau la neîndeplinirea unor obligaţii prevăzute în directivele cu privire la combaterea terorismului şi la mandatul european de arestare. Este rezultatul eforturilor depuse de Executiv şi Legislativ finalizate cu adoptarea de către Parlament a legilor 306/2022 şi 68/2023”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Ministrul Justiţiei arată că în cazul procedurii de infringement care are ca obiect transpunerea incorecta a unor prevederi privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre, masurile naţionale de conformare au intrat în totalitate în sarcina Ministerului Justiţiei.

”Există alte două acţiuni de infringement pentru care sunt necesare măsuri legislative din sfera de competenta a Ministerului Justiţiei”, precizează Gorghiu precizând că  ”prima se referă la decizia cadru privind rasismul şi xenofobia”. ”La 28 iunie 2023, a fost pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal. În toamnă, acest proiect trebuie sa între în Parlament, asumat de Guvern”, explică ministrul.

Alina Gorghiu mai afirmă că o altă cauză se referă la dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale şi procedurilor privind mandatul european de arestare.

”Vom prezenta în curând soluţiile propuse de specialişti pentru a soluţiona şi această problemă”, spune Gorghiu.

”Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte rolul în ceea ce priveşte pregatirea masurilor necesare pentru modernizarea legislaţiei şi îndeplinirea obligaţiilor României ca stat membru UE”, concluzionează Alina Gorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.