Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, la bilanţul Ministerului Public, că este convinsă că anul 2024 va aduce o justiţie mai eficientă, mai echitabilă mai dreaptă şi l-a provocat pe procuror general să vină cu propunerea care vizează eficientizarea activităţii ministerului, referitoare la reorganizarea parchetelor de pe lângă judecătorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu sunt convinsă că anul 2024 va aduce o justiţie mai eficientă, mai echitabilă, mai dreaptă. Am încheiat un an 2023 cu foarte mutle provocări, un an intens, însă am constatat cu mulţumire că am fost cu totţii echiupaţi să facem faţă cu succes provocărilor. Am beneficiat ca ministur al justiţiei de un partaneriat real, onest, un factor sănătos pentru statul român”, a spus Alina Gorghiu în cadrul bilanţului MInisterului Public. 

Ministrul Justiţiei a precizat că ”bilanţul anul 2023 a fost unul bun, de la ridicarea oficială a MCV,  la finalul anului, cel mai important proiect de ţară pe care sistemul a reuşit să îl bifeze în ultimii ani de zile, paşi pentru a deveni membri ai OCDE, modificări la legile justiţeii privind pensiile de serviciu ale magistraţilor, adoptate după mari zbateri într-o formă apropiată doleanţelor şi nevoilor sistemului judiciar”. 

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Ştiu că sistemul judiciar trebuie să facă constant faţă unor presiuni şi provocări presante care ţin de resursa umană. Ministerul Public este principala victimă a acestui deficit, aspect care uneori din păcate se reflectă în activitatea dvs şi înţelegem toţi acest lucru mai ales când vedem că gradul de ocupare a schemei de personal în 2023 a scăzut cu aproximativ 5 procente, de la 74% la 69%.

Precizarea făcută de procurorul general, că 22 de parchete şi-au desfăşurat activitatea cu un singuri procuror numit indică probleme structurale de funcţionare şi afectează operativitatea actului de urmărire penală.

Există premisele rezolvării sau ameliorării de fapt a acestei probleme de personal, cel puţin la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii, odată cu finalizarea concursurilor în magistratură.

La nivelul Ministerului Public există o preocupare reală pentru folosirea eficientă a resursei umane şi pentru identificarea de soluţii. Ca atare, vă provoc, domnule procuror general, să veniţi cu propunerea care vizează eficientizarea activităţii Ministerului Public, vă asigur de suport în crearea acelui cadru de analiză şi dezbatere a propunerii, aşa cum doriţi. Mă refer la propunerea privind reorganizarea parchetelor de pe lângă judecătorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.