Ilie Liviu Dragne, administratorul fermei de porci Salcia, din judeţul Teleorman, deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost eliberat, vineri, din arestul Poliţiei Capitalei, el fiind plasat sub control judiciar. Dragne fusese reţinut cu o zi în urmă în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste nouă milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dragne a ieşit din arestul Poliţiei Capitalei în jurul orei 14.00, după ce a expirat ordonanţa de reţinere emisă de procurori pe numele acestuia, el refuzând să facă declaraţii.

Maria Vasii, avocata lui Dragne, a precizat că el a fost plasat sub control judiciar.

Vasii a mai spus că Ilie Dragne a preluat în administrare ferma Salcia la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lui februarie, astfel că ”nu are nicio legătură cu pretinsa lucrare (n.r. - lucrări de construcţie la fermă) pentru care s-a emis acea factură faţă de care procurorii lansează acuzaţia de evaziune, cu un prejudiciu estimat la 223.000 de euro”.

”Cealaltă acuzaţie cum că şi-ar fi angajat soţia la această societate la care era administrator şi este în prezent unic asociat, cu atât mai mult nu ne explicăm această acuzaţie pentru că nu este una serioasă”, a adăugat Vasii.

Ea a spus că transferul pachetului de acţiuni s-a făcut prin hotărârea acţionarilor, chiar dacă această procedură nu este perfectată.

”Domnul Dragnea Valentin şi-a cedat toate părţile sociale, iar în prezent societatea se organizează într-o altă formă, procedura este în curs la Registrul Comerţului, nu depinde de cei doi asociaţi finalizarea ei”, a precizat Maria Vasii.

Întrebată dacă Valentin Dragnea, fiul liderului PSD, a predat toate acţiunile, primind în schimb bani, Vasii a răspuns: ”Aceste aspecte care vizează strict relaţia dintre cei doi parteneri de afaceri le veţi afla într-o conferinţă de presă pe care o vor susţine cei doi”.

De asemenea, întrebată cine se ocupa de societate la momentul la care s-a semnat acea factură pentru lucrări de construcţii, Vasii a spus: ”La acea dată, în companie erau cei doi acţionari, şi Valentin Dragnea era acţionar. Valentin Dragnea nu este responsabil pentru că procurorii îl acuză pe Dragne Ilie, administratorul, că ar fi complice la evaziune fiscală, ori despre această infracţiune vorbim doar pe seama administratorului. Valentin Dragnea nu a fost niciodată administrator, a avut doar calitatea de acţionar”.

Întrebată cine era administrator când s-a semnat acea factură, avocata a răspuns: ”La acea dată era fostul administrator, nu-mi permit să vorbesc despre el, este o altă persoană faţă de care se face urmărirea în cauză. Dragne Ilie a preluat într-adevăr şi funcţia de administrator la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lui februarie”.

Ea a mai spus că pentru această factură nu s-au încasat venituri, întrucât factura venea ca urmare a unor lucrări de construcţie care au fost încoporate în clădirile în care sunt porcii, ”aşadar nu a existat o îmbogăţire de pe urma acestei facturi”.

”Ancheta, deşi priveşte mai multe societăţi şi se vorbeşte despre acel pretins prejudiciu de 9 milioane de euro, chiar procurorii în actul de inculpare a lui Ilie Dragne, vorbesc despre 223.000 de euro şi nu de 9 milioane euro, ca atare nu cred că era o acuzaţie atât de serioasă încât să se ia nicio măsură preventivă, fie ea şi controlul judiciar”, a declarat Maria Vasii.

Ea a susţinut că, din punctul său de vedere, o persoană care este cercetată într-un alt dosar a făcut un denunţ pentru a beneficia de reducerea pedepsei şi a nominalizat mai multe societăţi comerciale care prestau anumite lucrări de construcţii. Între societăţile beneficiare acestor lucrări era şi ferma Salcia.

”Este vorba despre un inculpat într-o cauză ce se află pe rolul Curţii de Apel Ploieşti”, a precizat Vasii.

Ilie Liviu Dragne a fost audiat joi la Poliţia Sectorului 1 Bucureşti, iar ulterior a fost reţinut de către procurori pentru 24 de ore, sub acuzaţia de evaziune fiscală.

În acest dosar, în care este vizată şi ferma de porci Salcia din judeţul Teleorman, deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, au mai fost reţinute, joi, alte opt persoane.

Joi dimineaţă, poliţiştii din Capitală şi din opt judeţe au făcut percheziţii la 80 de adrese - locuinţe şi sedii ale unor societăţi din domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcilor - într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste nouă milioane de euro, instrumentat de Parchetul instanţei supreme.

Conform sursei citate, în acest dosar se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea.

Procurorii au stabilit că în contabilitatea a 12 societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, au fost menţionate în contabilitate cheltuieli nereale, fapt care a dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei (echivalentul a 9.079.017 euro), din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat şi 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.

Ferma de porci Salcia din judeţul Teleorman, deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, este una dintre societăţile la care joi dimineaţă procurorii au făcut percheziţii.

Ferma Salcia, al cărei obiect principal de activitate este creşterea porcilor, are 240 de angajaţi. În 2015, a înregistrat un profit de 89.265 lei la o cifră de afaceri de 39,5 milioane lei, iar anul trecut a avut afaceri de 34,2 milioane lei şi un profit net de 52.255 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.