Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Zeit., că Ucraina îi oferă cea mai bună protecţie în faţa lui Putin, ”cu Ucraina alături, te simţi în siguranţă, un principiu de la care multe state occidentale ar trebui să înveţe”, susţine el. De asemenea, Zelenski a precizat că războiul din Ucraina ”este un război al oamenilor şi fiecare are un rol în el, deoarece luptă pentru existenţa statelor precum Ucraina pe harta politică a lumii”, a declarat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu sunt printre oamenii mei. Aceasta este cea mai bună protecţie a mea... Kremlinul nu se aştepta ca acest război să fie un Mare Război Patriotic pentru noi, la fel ca cel pe care Uniunea Sovietică l-a dus împotriva lui Hitler. Oamenii din jurul lui Putin pur şi simplu nu cunosc Ucraina. Dar aceştia suntem noi. Cu Ucraina alături, te simţi în siguranţă. Acesta este un principiu de la care mulţi din Occident ar trebui să înveţe”, a răspuns Zelenski la întrebarea referitoare la cum se protejează împotriva forţelor ruse.

Întrebat de ce este el inamicul principal al lui Putin, liderul ucrainean a răspuns: ”Acesta este modul lui de a vedea realitatea. Când consilierii săi se uită la un stat, ei nu văd oamenii”.

”Îl văd pe şeful statului, văd politicieni, văd oameni de afaceri puternici. Ruşii speră să le cumpere pe toate sau să intimideze pe toată lumea, dar pentru că ştiu că asta nu va funcţiona cu mine, mă ameninţă”, a continuat el.

Zelenski a menţionat că în prezent se află în Kiev, Ucraina, iar SUA l-au judecat greşit când i-au propus să îl scoată din ţară. ”Eu stau cu oamenii mei”, a răspuns el.

Întrebat dacă se teme de o încercuire militară, preşedintele Ucrainei a declarat: ”Nu. Nu ne este frică. Am arătat deja lumii că ştim să ne apărăm... Nu noi suntem cei cărora ar trebui să le fie frică, ci politicienilor lumii”.

”Mă refer la toţi cei care se uită acum la Ucraina şi se întreabă: ar putea avea loc aceeaşi invazie în ţara mea? Ceea ce Rusia face Ucrainei în acest moment, şi alte ţări vor dori să le facă vecinilor lor. De aceea apărarea Ucrainei şi ajutorului Occidentului este cu adevărat un efort global împotriva războiului. Toţi potenţialii atacatori din întreaga lume trebuie să ştie ce îi aşteaptă dacă încep un război”, a continuat el.

”Trupele ruse trebuiau să pună mâna pe Kiev în primele zile ale războiului. Şi unde sunt ei acum? Ucraina îşi apără statalitatea. Luptăm pentru existenţa statelor precum Ucraina pe harta politică a lumii, pentru statul independent al poporului multinaţional ucrainean”, a afirmat Zelenski.

”Cu doar câteva luni în urmă, când încă nu exista război, toată lumea putea vedea că o invazie era iminentă, aşa că am spus: Vă rugăm să sancţionaţi Rusia, astfel încât Putin nici măcar să nu ia în considerare un atac, dar nu au făcut acest lucru”, a subliniat el.

”Trupele ruse ne distrug oraşele şi împuşcă refugiaţi pe străzi. Ucid refugiaţi. Rachetele lor lovesc blocuri, universităţi şi biserici. Asta e barbarie. Şi da, primim arme. Dar este evident că avem nevoie de mai mult. Pentru că barbaria nu s-a oprit”, susţine preşedintele ucrainean.

”Nu avem atâtea echipamente sau rachete. Dar avem ceva ce ei nu au: oamenii care îşi preţuiesc libertatea şi sunt gata să lupte pentru ea. De aceea, acest război este un război al oamenilor şi fiecare are un rol în el. Mai ales când vine vorba de apărarea teritorială”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.