Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că toată lumea este afectată de teroarea rusească, referindu-se la atacurile asupra Odesei şi asupra porturilor de unde urma să fie trimise în ţări din Africa şi Asia cantităţi importante de produse alimentare. ”Toată lumea ar trebui să fie interesată în a aduce Rusia în faţa justiţiei pentru teroarea sa”, a arătat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe parcursul zilei, a fost acordată atenţie maximă îndepărtării urmărilor atacurilor teroriste ruseşti asupra Odesei, asupra localităţilor din regiune, asupra Ciornomorsk, asupra porturilor noastre. Aceasta a fost poate cea mai amplă încercare a Rusiei de a provoca durere în Odesa în întreaga perioadă a războiului la scară largă. Graţie apărării anti-aeriene şi apărătorilor noştri ai cerului, consecinţele atacului sunt mai mici decât ar fi putut fi”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis miercuri seară.

El a adăugat că, la fiecare astfel de atac, face apel la parteneri pentru întărirea scutului aerian al Ucrainei.

”Acest atac dovedeşte că ţinta lor nu este doar Ucraina şi nu doar vieţilor oamenilor noştri. Circa un milion de tone de alimente sunt depozitate în porturi care au fost atacate astăzi. Această cantitate ar fi trebuit livrată ţărilor din Africa şi Asia acum mult timp. Terminalul portuar care a avut de suferit cel mai mult în urma terorii ruseşti de noaptea trecută avea depozitate 60.000 de tone de produse agricole, care trebuia să fie trimise în China. Asta înseamnă că toată lumea este afectată de această teroare rusească. Toată lumea ar trebui să fie interesată în a aduce Rusia în faţa justiţiei pentru teroarea sa”, a subliniat el.

El s-a declarat recunoscător luptătorilor, salvatorilor, medicilor, angajaţilor companiilor de utilităţi, autorităţilor locale şi voluntarilor care ajută oamenii să depăşească urmările unor astfel de atacuri.

Zelenski a menţionat că a discutat cu cei responsabili, iar în localităţile afectate de atacurile de noaptea trecută primele reparaţii au început deja.

El a adăugat că a avut negovieri cu premierul Irlandei, aflat în vizită în Ucraina: ”Deşi ţara este neutră, irlandezii nu rămân neutri la încercările morale. În faţa unei astfel de agresiuni, ei sunt în mod clar de partea luminoasă a istoriei: ne ajută politic, în chestiuni de securitate, economic şi prin sancţiuni”.

Preşedintele Ucrainei a arătat că s-a întâlnit şi cu Samantha Power, şefa USAID, Agenţia SUA pentru dezvoltare internaţională, discutând despre posibilităţile de a proteja infrastructura şi rolul global.

”Ne pregătim deja activ pentru evenimente internaţionale programate în august şi septembrie. În special, azi am avut o şedinţă privind pregătirea Summitului Platforma Crimeea la nivel de şefi de stat şi parlamentar. Ştim sigur că acest summit va fi unul plin de semnificaţii şi Crimeea va ajunge chiar mai aproape de a se reîntoarce în lumea liberă, chiar mai aproape de eliberarea de sub ocupaţie. Tot pământul ucrainean şi toţi ucrainenii trebuie să fie liberi”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.