Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că este "inacceptabilă" prelungirea după data de 15 septembrie a interdicţiei care este în vigoare acum pentru importurile de cereale ucrainene în România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia. Săptămâna trecută s-a aflat că aceste ţări vor să ceară Comisiei Europene să aprobe extinderea acestei măsuri până la sfârşitul anului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI România va solicita UE să extindă interdicţia pentru importul de cereale ucrainene dincolo de 15 septembrie

Zelenski a avut luni o şedinţă cu principalii oficiali ai ţării pe tema exportul de produse agricole ucrainene. Reuniunea a fost convocată în condiţiile în care Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi, ţintind depozite cu cereale. A fost pentru prima oară când Rusia a atacat infrastructurile ucrainene de la Dunăre, după ce Moscova s-a retras, în urmă cu o săptămână, din Acordul de la Istanbul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Dunărea devine în aceste condiţii o rută de export a cărei importanţă creşte, la fel şi calea terestră.

România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene pentru a ajuta la compensarea încetinirii exporturilor prin porturile ţării de la Marea Neagră după invazia rusă. În luna mai, Uniunea Europeană a permis celor cinci ţări să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, permiţând doar tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte, inclusiv în alte ţări ale UE. Această interdicţie, introdusă pentru a proteja producătorii locali din cele cinci ţări, ar urma să expire la 15 septembrie. 

"Credem în acordul cu Comisia Europeană, dar ne pregătim pentru orice scenariu. Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor pe uscat după 15 septembrie, când expiră restricţiile relevante, este inacceptabilă sub orice formă", a scris Zelenski pe Twitter. Preşedintele ucrainean dă asigurări, pe de altă parte, că Kievul este "în contact cu toate părţile interesate pentru a găsi o soluţie care să convină tuturor".


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.