Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că atacul cu rachete de la Krivoi Rog, soldat cu şase morţi şi 69 de răniţi, a fost lansat din Crimeea ocupată. ”Pentru siguranţa oraşelor noastre, pentru protejarea vieţii normale a ucrainenilor şi a copiilor noştri, Armata noastră trebuie să aibă destule arme cu rază lungă de acţiune, destule mijloace pentru a învinge teroriştii”, susţine el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că operaţiunile de salvare de la Krivoi Rog, unde ruşii au atacat cu două rachete Iskander o clădire rezidenţială, s-au încheiat.

”Etajele de la patru la nouă au fost distruse. Pur şi simplu, împotriva civililor, oamenilor obişnuiţi, copiilor. Asta este terorism, pe care nimeni din lume nu l-ar numi altfel. Până acum, se ştie că au fost ucise şase persoane, inclusiv un copil, o fată, numele era Darya. Avea doar zece ani… Mama ei a murit împreună cu ea, numele ei era Natalya… O familie obişnuită într-un oraş obişnuit, vieţile lor au fost distruse de criminali ruşi”, a detaliat Zelenski.

El a adăugat că 69 de persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă. Zelenski a explicat că operaţiunea de salvare a fost dificilă, întrucât părţi din structura clădirii se prăbuşeau, iar la etajul patru izbucnise un incendiu, menţionând că peste 350 de angajaţi ai Serviciului de Stat pentru Urgenţe, ai Poliţiei şi companiilor de utilităţi au fost implicaţi, alături de voluntari.

”Potrivit datelor preliminare de la Armata noastră, aceste două rachete au fost trase la Krivoi Rog de pe teritoriul temporar ocupat al Crimeei, din zona Geankoi. Şi asta dovedeşte încă o dată că, pentru siguranţa oraşelor noastre, pentru protejarea vieţii normale a ucrainenilor şi a copiilor noştri, Armata noastră trebuie să aibă destule arme cu rază lungă de acţiune, destule mijloace pentru a învinge teroriştii. Presiunea sancţiunilor mondiale împotriva Rusiei merită o creştere semnificativă. Şi acum există tot mai multe informaţii deschise, inclusiv investigaţii ale unor jurnalişti, despre cum un stat terorist ocoleşte sancţiunile globale şi obţine componente critice pentru producţia de arme. Şi, apropo, noi am oferit în mod repetat partenerilor noştri astfel de informaţii, în regim clasificat”, a arătat el.

Preşedintele ucrainean a subliniat că este nevoie de acţiune comună.

”Să întărim în mod semnificativ sancţiunile pentru teroare. Să limităm semnificativ canalele de livrare a componentelor critice pentru producţia de rachete în Rusia. Şi trebuie să răspundem cu hotărâre – hotărârea de a oferi Ucrainei armele moderne necesare, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune, în aşa fel încât să putem îndepărta ameninţarea teroristă pe care Rusia o creează la adresa poporului nostru, a copiilor noştri”, a continuat el.

Zelenski a menţionat că ruşii au bombardat şi Hersonul, cu artilerie, iar un poliţist a fost ucis, alte nouă persoane fiind rănite, inclusiv un copil.

”În ciuda terorii ruşeşti, în ciuda oricăror încercări ale Rusiei de a şantaja lumea, puterea noastră colectivă – a tuturor din lume care preţuiesc viaţa – este de ajuns pentru a învinge răul. Nu doar că putem învinge statul terorist, dar ne putem asigura şi că justiţia se impune. Când toţi cei responsabili pentru teroare sunt traşi la răspundere. Dar pentru asta trebuie să ne sporim cooperarea şi presiunea asupra agresorului în fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare lună”, a punctat Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.