Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat luni o vizită în regiunea Zaporojie, ocupată parţial de Rusia, în cursul căreia a vizitat un spital militar şi s-a întâlnit cu directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi şi cu militari, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului şi-a anunţat vizita la Zaporojia într-un mesaj postat pe Telegram. ”Sunt onorat să mă aflu aici azi (luni), alături de militarii noştri”, scrie el în acest mesaj.

”Le sunt recunoscător fecăruia dintre războinicii noştri pentru că apărarea Ucrainei, suveranităţii noastre, oraşelor noastre şi copiilor noştri”, scrie el.

”Cu siguranţă vom învinge”, dă el asigurări.

În timpul unei vizite la un spital militar, Zelenski a lăudat activitatea medicilor şi asistenţilor medicali şi le-a mulţumit pentru serviciu.

”Voi sunteţi cei care salvează veţi”, a declarat el, citat de preşedinţie.

”Vreau să vă mulţumesc din partea noastră, a tuturor, din partea mea, pentru activitatea voastră foarte importantă şi puternică”, le-a spus el.

Şeful statului ucrainean s-a întâlnit de asemenea cu directorul AIEA Rafael Grossi - care se află într-o vizită în regiune.

Rafael Grossi a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că evaluează ”la prima mână” ”situaţia siguranţei şi securităţii nucleare în instalaţia” Centralei Nucleare de la Zaporojie.

El a precizat că a purtat o ”discuţie bogată” cu Zelenski despre protecţia Centralei Nucleare Zaporojie şi personalului acesteia.

Directorul AIEA a anunţat că Zelenski i-a arătat pagube provocate recent Centralei Hidroelectrice Dnipro.

Acest baraj este ”o parte esenţială a sistemului care susţine siguranţa nucleară a centralei Nucleare (Zaporojie)”, a subliniat într-un mesaj postat pe Twitter Rafale Grossi.

El anunţa duminică, într-un mesaj postat pe Twitter că se afla în drum cu scopul de a evalua ”situaţia siguranţei şi securităţii nucleare în instalaţie. Îmi voi continua eforturile de a proteja Centrala Nucleară (Zaporojie) în timpul conflictului militar şi voi conduce următoarea rotaţie a experţilor AIEA”.

AIEA preciza într-un comunicat, citându-l, că Grossi vrea să vadă ”cum a evoluat situaţia din septembrie şi să discute cu cei care operează instalaţia”.

El aprecia că situaţia centralei rămâne ”precară”, în pofida prezenţei AIEA în instalaţie de şapte luni, potrivit acestui comunicat.

Dirrectorul AIEA continuă să lucreze la o propunere în vederea protejării centralei, mai anunţa duminică agenţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.