Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, la începutul alocuţiunii sale în faţa Consiliului de Securitate, al ONU că ”nu există nicio crimă pe care să nu o comită” ruşii care au comis asasinatele din Bucea. ”Au ucis intenţionat pe oricine ne-a servit ţara. Au împuşcat şi au ucis femei în afara caselor lor, când tocmai încercau să sune pe cineva care este în viaţă”, a precizat el. ”Unde este pacea? Unde sunt acele garanţii pe care ONU trebuie să le ofere?”, a întrebat liderul ucrainean. De asemenea, a subliniat că ruşii ”vor învinovăţi pe toată lumea doar pentru a-şi justifica propriile acţiuni” în Ucraina. Agresorul trebuie tras la răspundere, a subliniat el, făcând apel să fie pedepsit ”cel mai mare agresor” din lume, conform CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Armata rusă (...) a ucis intenţionat pe oricine ne-a servit ţara. Au împuşcat şi au ucis femei în afara caselor lor, când tocmai încercau să sune pe cineva care este în viaţă. Au ucis familii întregi, adulţi şi copii, şi au încercat să ardă cadavrele. Mă adresez dumneavoastră în numele oamenilor care onorează memoria celor decedaţi în fiecare zi şi memoria civililor care au murit, au fost ucişi şi împuşcaţi în ceafă după ce au fost torturaţi. Unii dintre ei au fost împuşcaţi pe străzi.”

El a spus că ruşii au ucis civili în Bucea ”doar pentru plăcerea lor”.

”Ei le-au tăiat membrele, le-au tăiat gâtul, au violat femeile şi le-au ucis în faţa copiilor. Li s-a scos limba doar pentru că agresorul nu a auzit ce voia să audă de la ei", a adăugat Zelenski.

Potrivit liderului ucrainean, aceste acţiuni nu sunt diferite de ”alţi terorişti”.

El se aşteaptă că ruşii ”vor învinovăţi pe toată lumea doar pentru a-şi justifica propriile acţiuni” în Ucraina.

”Vor spune că există diverse versiuni, diferite versiuni, este imposibil să stabilim care dintre acele versiuni este adevărată. Vor spune chiar că acele cadavre au fost aruncate şi toate videoclipurile sunt înscenate, dar acum este 2022”.

”Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există. Deşi există un Consiliu de Securitate. Deci, unde este pacea? Care sunt acele garanţii pe care Naţiunile Unite trebuie să le ofere?" a întrebat el în discursul său.

”Aş dori să vă reamintesc articolul 1, capitolul 1 al Cartei ONU. Care este scopul organizaţiei noastre? Scopul ei este menţinerea păcii. Şi acum Carta ONU a fost încălcată literalmente, începând cu articolul 1. Ce rost au toate celelalte articole?”, a continuat el.

Zelenski spune că lumea nu a văzut încă ce crime de război ar mai fi comis armata rusă în alte părţi ale Ucrainei, în urma presupuselor crime de la Bucea.

”Geografia poate fi diferită sau variată, dar cruzimea este aceeaşi, crimele sunt aceleaşi şi responsabilitatea trebuie să fie inevitabilă”, a mai spus el.

”Acces maxim pentru jurnalişti, cooperare maximă cu instituţiile internaţionale, implicarea Curţii Penale Internaţionale, responsabilitate completă şi deplină. Sunt sigur că fiecare stat membru al ONU ar trebui să fie interesat de acest lucru. Pentru ce? Pentru a pedepsi o dată şi pentru totdeauna pe cei care se consideră privilegiaţi şi cred că pot scăpa cu orice”, a menţionat preşedintele Ucrainei.

”Aşadar, arătaţi-le tuturor celorlalţi potenţiali criminali de război din lume cum vor fi pedepsiţi dacă cel mai mare agresor este pedepsit”, a cerut el Consiliului de Securitate al ONU.

”Agresorul trebuie tras imediat la răspundere”, a subliniat Zelenski.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.