Preşedintele Volodimir Zelenski a dezvăluit vineri că înainte de izbucnirea războiului i-a cerut preşedintelui turc să-l convingă pe Vladimir Putin să vină la masa discuţiilor, dar Recep Erdogan, la fel ca şi alţi lideri, nu a putut să-l convingă pe preşedintele rus. Acum, spune Zelenski, nu mai sunt întrunite condiţiile de a mai sta de vorbă cu Putin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost întrebat vineri de un reporter dacă s-ar alătura unor negocieri mediate de Turcia, în caz că şi liderul rus Vladimir Putin s-ar aşeza la masa negocierilor, iar Zelenski a fost categoric: "Nu accept".

Erdogan "cunoaşte punctul meu de vedere", a mai spus Zelenski.

"Am discutat despre acest lucru înainte de război. I-am spus să îl aducă pe Putin la masa negocierilor: 'Putem să facem asta, vă rog? Trebuie să evităm un război la scară largă'. Dar Erdogan nu a putut să facă asta. Nu numai el, dar nu a putut nici alţii să o facă. Şi acum crede că poate? Acum nu mai putem noi", a declarat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a explicat şi de ce nu mai poate vorbi cu Putin: "Nu mai este acelaşi om. Nu mai ai cu cine să vorbeşti", a spus el.

Zelenski a precizat că a avut o convorbire cu preşedintele Erdogan chiar înainte de a veni la conferinţa de presă-maraton pe care a susţinut-o vineri la Kiev. Un comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei ucrainene spune că Zelenski "i-a mulţumit lui Erdogan pentru sprijinul acordat de Turcia rezoluţiei ONU privind pacea durabilă în Ucraina, precum şi pentru Formula de pace".

Formula de pace ucraineană este un plan propus de Zelenski care presupune ca Rusia să-şi retragă trupele de pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv din Crimeea, o condiţie pe care e greu de imaginat că liderul de la Kremlin ar accepta-o.

Ulterior, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului, s-a aflat că Erdogan a vorbit şi cu Vladimir Putin în cursul zilei de vineri. "A avut loc un schimb de opinii cu privire la situaţia din jurul Ucrainei în contextul principalelor evaluări prezentate de preşedintele rus în recenta sa alocuţiune în faţa Adunării Federale a Federaţiei Ruse", spune, între altele, comunicatul Kremlinului.

La rândul său, Preşedinţia turcă anunţă într-un comunicat că Erdogan a discutat cu Putin despre "evoluţiile privind războiul dintre Rusia şi Ucraina, care şi-a împlinit primul an de existenţă".

"Afirmând că ar trebui să se stabilească o pace justă, fără alte pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri în războiul dintre Rusia şi Ucraina, preşedintele Erdogan a exprimat faptul că doreşte sincer ca acordul încheiat la Istanbul să fie revitalizat şi că este gata să îşi aducă toată contribuţia în acest sens", arată comunicatul citat de agenţia de presă Anadolu.

Acordul de la Istanbul, care permite exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, expiră luna viitoare şi sunt semnale că Moscova ar pune condiţii suplimentare pentru a accepta prelungirea lui. Acordul a fost mediat de Turcia şi ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.