Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus luni seara ucrainenilor că se pregăteşte să facă noi numiri în administraţia centrală şi locală şi a subliniat că este important ca în aceste posturi de conducere să fie numiţi oameni care să aibă experienţă militară dobândită în apărarea Ucrainei, o declaraţie ce poate fi interpretată ca o aluzie la faptul că ar avea de gând să-l schimbe din funcţie pe ministrul apărării, Oleksii Reznikov, cu şeful serviciului de spionaj al armatei (GUR), Kirilo Budanov. În plus, liderul de la Kiev a sugerat că Ucraina se pregăteşte pentru o acţiune ofensivă împotriva forţelor ruseşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ne consolidăm poziţiile de conducere. Într-o serie de regiuni - în special în regiunile de frontieră şi de front - numim manageri cu experienţă militară. Cei care se pot dovedi cei mai eficienţi în apărarea împotriva ameninţărilor actuale. Vă voi informa cu privire la fiecare astfel de decizie. În general, este demn de remarcat faptul că vom combina experienţa dobândită de oamenii noştri în apărarea Ucrainei - experienţa militară - cu activitatea managerială specifică în posturi din administraţia locală şi centrală”, a punctat Zelenski în mesajul transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.

Este, practic, chiar dacă în mod voalat, prima reacţie a preşedintelui la zvonurile care au circulat în weekend în legătură cu înlocuirea ministrului apărării, Oleksii Reznikov. Luni, în Ucraina s-a creat o oarecare confuzie în legătură cu acest subiect. La o zi după ce a anunţat că Reznikov va fi dat la o parte, un apropiat al preşedintelui, deputatul David Arahamia, a părut să dea înapoi, spunând că nu se vor face schimbări în această săptămână.

David Arahamia, şeful grupului parlamentar al partidului lui Zelenski, declarase că şeful serviciilor de informaţii militare, Kirilo Budanov, în vârstă de 37 de ani, îl va înlocui pe Reznikov, care va deveni ministru al industriilor strategice. Însă Zelenski a rămas tăcut, în timp ce Reznikov a declarat duminică că nu a auzit nimic despre asta.

Cine este Kirilo Budanov, spionul-erou care îi ia locul lui Oleksii Reznikov la Ministerul ucrainean al Apărării. A prezis exact data invaziei ruse şi a fost vizat de zece atentate
CITEȘTE ȘI Cine este Kirilo Budanov, spionul-erou care îi ia locul lui Oleksii Reznikov la Ministerul ucrainean al Apărării. A prezis exact data invaziei ruse şi a fost vizat de zece atentate

Schimbarea ar urma să vină la capătul a două săptămâni de eforturi intensificate anticorupţie, în urma cărora au fost schimbaţi din funcţie mulţi oficiali, inclusiv de la Ministerul Apărării, în timp ce alţii au fost arestaţi sau anchetaţi în cea mai mare zguduire politică şi administrativă din Ucraina de la invadarea Rusiei, în urmă cu un an.

O ACŢIUNE OFENSIVĂ, ÎN PREGĂTIRE

„Astăzi, am ţinut o şedinţă ordinară a Statului Major. Sunt multe probleme. Cheia este reprezentată de acţiunile de pe linia frontului, în regiunea Doneţk şi în alte direcţii. O atenţie deosebită este acordată Bahmutului, în ceea ce priveşte apărarea noastră şi încercările ocupantului de a înconjura oraşul şi de a sparge apărarea de acolo. Noi le contracarăm”, a mai anunţat Zelenski luni seara, după ce vineri îi asigurase pe liderii europeni că ucrainenii vor pentru „fortăreaţa” Bahmut cât timp vor putea.

CITEȘTE ȘI Natura face din Bahmut o "fortăreaţă de neînvins", spune comandantul ucrainean

„Astăzi, la şedinţa Statului Major, am discutat şi despre aprovizionarea cu muniţie a luptătorilor noştri. Artileria este unul dintre factorii-cheie. Ca întotdeauna, comandantul-şef şi comandanţii direcţiilor au prezentat rapoarte. Şeful serviciilor de informaţii a raportat despre planurile actuale ale ocupantului”, a mai spus Zelenski.

Pe de altă parte, liderul de la Kiev a sugerat că Ucraina se pregăteşte pentru o operaţiune ofensivă. El a spus că Ucraina continuă formarea de noi brigăzi ale Gărzii Naţionale, ale poliţiei şi ale poliţiei de frontieră, care vor alcătui „Garda Ofensivă”.

„Începutul este puternic. Procesul va fi continuat. Le mulţumesc tuturor celor care şi-au arătat interesul pentru formarea brigăzilor. Le mulţumesc tuturor celor care au depus cereri. O motivaţie bună plus o pregătire bună echivalează cu capacitatea forţelor noastre de apărare şi securitate de a recâştiga ceea ce aparţine Ucrainei”, a subliniat Zelenski.

El a menţionat şi pachetul de ajutor pe cinci ani, în valoare de 75 de miliarde de coroane norvegiene, anunţat luni de Oslo. „Aceasta este o contribuţie extrem de semnificativă la victoria noastră, pe care o pregătim. O victorie comună a tuturor celor care preţuiesc cu adevărat libertatea şi preţuiesc viaţa”, a spus Volodimir Zelenski.

CITEȘTE ȘI Norvegia vrea să ofere Ucrainei un ajutor în valoare de 6,9 miliarde de euro, pe o perioadă de cinci ani


El a vorbit şi despre situaţia din Odesa şi din regiune, care se confruntă de sâmbătă cu o pană uriaşă de curent din cauza unui incendiu la o substaţie electrică. Există în continuare întreruperi de energie electrică într-o mare parte a regiunii Odesa. Zelenski a spus că se lucrează la remedierea situaţiei, iar între timp generatoare şi echipamente energetice sunt livrate în regiune şi în oraş. 

CITEȘTE ȘI Aproximativ 500.000 de persoane sunt fără curent după un incendiu la o substaţie electrică din Odesa. Ucraina apelează la ajutorul Turciei

Preşedintele ucrainean i-a transmis condoleanţe preşedintelui Recep Erdogan, după cutremurul devastator care s-a produs în Turcia, precum şi oamenilor din Siria care au pierdut persoane dragi. Ucraina a reacţionat imediat la aceste evenimente tragice şi a oferit Turciei sprijin în operaţiunea de salvare, a confirmat Zelenski.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.