Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat, miercuri seara, planurile unei contraofensive ucrainene pregătite pentru primăvară, dar până atunci a subliniat că este important ca ofensiva rusă să fie zădărnicită şi a dat asigurări că Moscova are piederi mari în rândul forţelor sale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Această zi a fost pregătitoare pentru o perspectivă pe termen mai lung. Probleme de apărare, probleme economice - ambele cu gândul la primăvara acestui an. Trebuie să ne asigurăm că în această primăvară se va simţi cu adevărat că Ucraina se îndreaptă spre victorie. Acest lucru este valabil pentru pregătirea forţelor noastre de apărare, pentru furnizarea de arme pentru ţara noastră şi pentru iniţiativa noastră strategică în război”, a spus Volodimir Zelenski în discursul de bilanţ transmis miercuri seară.

„Orice încercare a Rusiei de a relua iniţiativa trebuie zădărnicită. Şi sunt încrezător că vom reuşi acest lucru”, a transmis preşedintele făcând aluzie la ofensiva pe care a început-o Rusia în estul şi sudul ţării.

„Inamicul pierde deja atât de mulţi dintre oamenii săi, atât de multe dintre forţele sale, încât în curând va fi dificil să găseşti, de exemplu, un puşcaş marin în toată Rusia”, a dat asigurări Zelenski care în finalul discursului său a mulţumit, ca în fiecare seară, unor unităţi ucrainene care luptă pe front şi rezistă asaltului rusesc.

Rusia raportează progrese pe câmpul de luptă, în timp ce Ucraina solicită un ajutor militar mai rapid
CITEȘTE ȘI Rusia raportează progrese pe câmpul de luptă, în timp ce Ucraina solicită un ajutor militar mai rapid

Zelenski a explicat că această rezistenţă ucraineană demoralizează trupele ruse şi este una dintre armele pe care mizează Ucraina. „Sarcina noastră este să ne asigurăm că acolo există din ce în ce mai puţină dorinţă de a menţine teritoriile ucrainene sub ocupaţie”, a spus Zelenski.

Preşedintele a abordat însă şi aspectul economic, spunând că se fac pregătiri tot pentru primăvară. El a subliniat că pentru agricultură, de pildă, o mare problemă este că pe multe dintre terenurile agricole există mine.

„Astăzi am avut o întâlnire economică, tot pentru a ne pregăti pentru primăvară. Am discutat multe probleme. Toate acestea se referă la redresarea economică a Ucrainei, la crearea de oportunităţi economice pentru poporul şi industriile noastre. Sectorul agricol - există o problemă foarte acută de deminare umanitară a terenurilor. La nivelul cabinetului de miniştri a fost înfiinţat un grup de lucru interinstituţional pentru a se asigura că această activitate este intensificată - curăţarea solului de mine şi muniţie neexplodată”, a arătat preşedintele.

El a mai spus că guvernul pregăteşte noi măsuri pentru debirocratizarea economiei ucrainene şi a promis că mediul de afaceri va beneficia de simplificare în zeci de domenii, inclusiv de eliminarea diferitelor permise şi licenţe birocratice.

„De asemenea, se pregătesc măsuri pentru crearea de locuri de muncă. Fiecare loc de muncă din ţara noastră reprezintă acum o contribuţie la rezistenţa noastră. Şi este o modalitate de a ne aduce oamenii înapoi în Ucraina”, a arătat Zelenski.

Preşedintele a menţionat discuţiile pe care le-a avut cu premierul Suediei, care a venit miercuri la Kiev, arătând că obiectivul a fost în primul rând integrarea europeană şi începerea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE, dar şi ajutorul militar acordat de Stockholm, care a promis Ucrainei sistemul de artilerie Archer.

CITEȘTE ȘI Premierul suedez, aflat în vizită la Kiev, sugerează că Ucraina ar putea primi inclusiv avioane: "Nu excludem nimic în acest moment"

 „Astăzi am vorbit cu preşedintele Azerbaidjanului. I-am mulţumit pentru dorinţa sinceră de pace pentru Ucraina, pentru sprijinul umanitar acordat ţării noastre şi pentru părerea sa înţeleaptă cu privire la protecţia dreptului internaţional. Am convenit să cooperăm în cadrul instituţiilor globale”, a mai spus Zelenski.

În schimb, el nu a mai menţionat nimic despre reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor apărării din NATO, care nu a adus rezultatele scontate de Kiev: oferta de tancuri este mult mai mică decât promisiunile iniţiale, iar despre avioane nu s-a adus vorba.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.