Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat miercuri că Rusia se pregăteşte pentru o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei, avertizând partenerii Kievului că trebuie pregătită rapid contracararea acestor acţiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Înţelegem în mod clar ce pregăteşte Rusia, ce doreşte şi pentru ce va recruta soldaţi. Şi noi, noi toţi, partenerii noştri, trebuie să avem un răspuns puternic la operaţiunile ruseşti - orice operaţiuni ruseşti. Trebuie să câştigăm acest război. Aceasta este şansa istorică a Ucrainei de a rupe revanşismul rusesc şi trebuie să profităm de ea, pentru o securitate de încredere construită pentru copiii noştri”, a declarat Zelenski în discursul video pe care l-a adresat, ca în fiecare seară, compatrioţilor.

Zelenski i-a informat că noul comandat al armatei, generalul Oleksandr Sîrski, i-a prezentat în cursul zilei un raport lung şi detaliat despre acţiunile în domenii esenţiale: apărarea şi consolidarea poziţiilor ucrainene, presiunea asupra poziţiilor ruseşti, planurile-cheie pentru acţiuni defensive şi active în viitorul apropiat.

„De asemenea, ne planificăm treptat activitatea cu partenerii noştri pentru lunile următoare - atât luna mai, cât şi luna iunie ar trebui să fie o perioadă de activitate pentru Ucraina, pentru a ne atinge obiectivele în acest război”, a punctat Zelenski.

RUSIA MOBILIZEAZĂ 300.000 DE OAMENI, SUSŢINE ZELENSKI

Anterior, în cursul zilei, preşedintele ucrainean declarase că Rusia are de gând să mobilizeze până în luna iunie 300.000 de oameni pentru a lupta în Ucraina, afirmaţie dezminţită de Kremlin.

Vladimir Putin a negat în decembrie că ar fi nevoie ca Moscova să procedeze la un alt val de mobilizare, lucru care ar fi sensibil din punct de vedere politic. Miercuri, Ministerul rus al Apărării a declarat că peste 100.000 de persoane au semnat contracte cu armata de la începutul anului, dintre care 16.000 numai în ultimele 10 zile, după atentatul asupra săli de concerte din apropierea Moscovei.

CITEȘTE ȘI Rusia evocă o ”creştere semnificativă” a recrutărilor în armată după atentatul de la Moscova. ”16.000 de cetăţeni au semnat contracte să participe la operaţiunea militară specială în ultimele zece zile”. 100.000 de înscrieri cu contract de la începutul an

Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului american CBS News, Volodimir Zelenski pledase din nou pentru ajutor occidental, afirmând că se apropie o nouă ofensivă rusă majoră. Această ofensivă, a precizat el, este aşteptată spre sfârşitului lunii mai sau în iunie.

CITEȘTE ȘI Zelenski avertizează, într-un interviu filmat printre ruine: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" - FOTO

Comentariile lui Zelenski vin, de asemenea, în contextul în care parlamentul ucrainean ia în considerare o revizuire a normelor ce reglementează modul în care civilii ucraineni sunt chemaţi în armată. Săptămâna aceasta, Zelenski a semnat o lege care reduce vârsta de încorporare de la 27 de ani la 25 de ani, extinzând astfel numărul de persoane care pot fi chemate pe front.

Miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Finlandei, Zelenski a spus că nu crede că Ucraina are nevoie să mobilizeze încă 500.000 de persoane pentru armată, o idee lansată la sfârşitul anului trecut, dar că nu ştie încă de câţi oameni este nevoie.

FINLANDA ŞI JAPONIA, DOI PARTENERI IMPORTANŢI PENTRU KIEV

Zelenski le-a mai vorbit miercuri seara ucrainenilor despre acordul bilateral semnat în cursul zilei în domeniul securităţii cu Finlanda, menţionând că o înţelegere similară este în pregătire şi cu Portugalia. De asemenea, Zelenski a spus că a vorbit cu premierul Japoniei, Fumio Kishida, şi a afirmat că Japonia se numără „printre liderii mondiali în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei şi apărarea dreptului internaţional”.

„ Astăzi avem un nou pachet de sprijin pentru apărare. Am discutat în detaliu despre necesitatea de a consolida apărarea aeriană. Am vorbit, de asemenea, despre producţia de apărare - despre proiecte comune privind armele şi obuzele. Acesta este un domeniu în care ţările noastre pot face mult mai mult împreună. Şi am convenit astăzi că echipele ţărilor noastre vor lucra împreună la fel de activ ca şi până acum”, a spus Zelenski referindu-se la acordul de securitate încheiat cu Finlanda.

CITEȘTE ȘI Finlanda a semnat cu Ucraina un acord de securitate pe 10 ani şi îşi va intensifica ajutorul militar pentru Kiev. Este al optulea membru NATO care încheie o astfel de înţelegere cu Kievul

De asemenea, el a spus că Helsinki sprijină intrarea Ucrainei în UE şi NATO. Zelenski contează pe Finlanda pentru a-i convinge şi pe alţi parteneri să fie mai activi. „În general, putem spune că întreaga societate finlandeză, toate forţele politice înţeleg în egală măsură importanţa apărării noastre în acest război pentru întreaga noastră regiune, pentru întreaga Europă. Şi nu trebuie să pierdem timpul, să interacţionăm mai mult, să facem mai mult împreună, să convingem alţi parteneri să fie mai activi. Este vorba despre securitatea noastră comună, despre protejarea a milioane de oameni de ucigaşii ruşi”, a pledat Zelenski.

În ceea ce priveşte discuţia cu premierul nipon Fumio Kishida, Zelenski a spus că l-a informat cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă, la perspectivele acesteia şi la nevoile Ucrainei, inclusiv tot ceea ce ar putea ajuta Kievul să respingă atacurile ruseşti. „A fost o conversaţie fructuoasă. Iar în urma deciziilor recente ale guvernului japonez, sprijinul total al Japoniei pentru Ucraina a ajuns acum la peste 12 miliarde de dolari”, a anunţat Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.