Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat sâmbătă pe aliaţii Ucrainei să pună capăt la ceea ce el a caracterizat drept o lipsă ”artificială” de arme, care întăreşte poziţia forţelor preşedintelui rus Vladimir Putin pe câmpul de luptă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adresându-se Conferinţei de Securitate de la Munchen, din sudul Germaniei, unde a fost ovaţionat în picioare, Zelenskiy şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul arătat de ţările occidentale, îndemnându-le la mai mult.

El a vorbit într-un moment critic despre invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, aflată acum aproape la al treilea an, cu trupele sale forţate să se retragă din oraşul devastat Avdiivka, din estul ţării.

Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de muniţie, iar ajutorul militar al SUA a fost amânat de luni de zile în Congres.

”Din păcate, menţinerea Ucrainei într-un deficit artificial de arme, în special cu deficit de artilerie şi capacităţi cu rază lungă, îi permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului. Această autoslăbire a democraţiei în timp subminează hotărârea noastră comună”, a spus el.

"Nu întrebaţi Ucraina când se va termina războiul. Întrebaţi-vă, de ce Putin mai poate continua?" a adăugat Zelenski.

El a spus că trimiterea de pachete suplimentare de arme şi apărare aeriană în Ucraina este cel mai important lucru pe care aliaţii săi l-ar putea face chiar acum.

Mai devreme, în cadrul aceleiaşi conferinţe, cancelarul german Olaf Scholz a ocolit întrebările dacă să ofere Kievului rachete Taurus cu rază lungă de acţiune.

”Dacă artileria dumneavoastră (raza de acţiune) este de 20 km, dar a Rusiei este de 40 km, există răspunsul dumneavoastră”, a spus Zelenski.

Conferinţa de securitate de la Munchen a fost zguduită vineri de vestea morţii criticului Kremlinului Alexei Navalnîi într-o închisoare rusă.

Zelenski a spus că este imposibil să-l vedem pe Putin drept liderul legitim al Rusiei după moartea lui Navalnîi.

”Putin ucide pe oricine vrea, fie că este un lider al opoziţiei sau oricine i se pare o ţintă”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că reacţia liderilor occidentali la moartea lui Navalnîi este inacceptabilă şi ”absolut turbată”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.