Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara că la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina care va avea loc miercuri tema principală de discuţie va fi securitatea la Marea Neagră, a porturilor şi exporturilor ucrainene de cereale şi a spus că deja au început pregătirile pentru un plan de interoperabilitate cu Alianţa Nord-Atlantică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am avut astăzi o reuniune pregătitoare, înainte de prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, care va avea loc mâine (miercuri - n.r.). Consultările au vizat în special securitatea în Marea Neagră - porturile noastre şi exporturile noastre de cereale. Am început deja pregătirile - împreună cu Alianţa - pentru a pune la punct un plan de interoperabilitate”, a declarat Zelenski în discursul video nocturn adresat compatrioţilor.

Despre protejarea portului Odesa şi a regiunilor sudice de la Marea Neagră Zelenski a vorbit marţi şi cu premierul britanic Rishi Sunak. „Am discutat cu Rishi despre paşii posibili, despre numărul posibil de baterii de apărare aeriană. Regatul Unit poate deveni un lider al cărui ajutor cu sisteme de apărare aeriană va garanta o securitate reală. Lumea ştie că securitatea porturilor noastre de la Marea Neagră este cheia păcii şi a stabilităţii pe piaţa mondială a alimentelor”, a punctat Zelenski. „Acum este momentul în care este important să culegem determinare, hotărâre în materie de securitate, pentru ca nimeni să nu mai fie nevoit să recolteze haos în Africa sau oriunde în lume. Securitatea alimentară este o prioritate importantă la nivel global şi face parte din formula ucraineană pentru pace”, a adăugat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a anunţat sâmbătă că i-a cerut şefului NATO, Jens Stoltenberg, să convoace o reuniune a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea pe Marea Neagră, în special despre funcţionarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene. Solicitarea a fost făcută după ce Rusia a ieşit din Iniţiativa pentru cerealele de la Marea Neagră, care asigura un transport sigur pentru cerealele ucrainene, iar Rusia şi-a concentrat bombardamentele asupra porturilor ucrainene, în special Odesa.

NATO a anunţat ulterior că a acceptat solicitarea Kievului, iar reuniunea va avea miercuri, la nivel de ambasadori.

CITEȘTE ȘI NATO acceptă cererea lui Zelenski de convocare a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea pe Marea Neagră. Reuniunea va avea loc săptămâna viitoare
Pe de altă parte, Marea Britanie, prin vocea ambasadorului său la ONU, Barbara Woodward, a declarat că deţine informaţii care sugerează că armata rusă ar putea trece dincolo de atacurile asupra instalaţiilor de cereale ucrainene şi ar putea viza transportul maritim civil în Marea Neagră. Informaţiile pe care le are Londra indică, de asemenea, că Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene, a avertizat ea.
Premierul britanic Rishi Sunak a împărtăşit aceste informaţii cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unei convorbiri telefonice avute marţi, declarase ambasadoarea Barbara Woodward.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.