Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit miercuri pe Pavlo Riabikin, care a ocupat anterior funcţia de ministru pentru industrii strategice, în funcţia de ambasador în China, potrivit unui decret postat pe site-ul preşedintelui, relatează TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pavlo Borisovici Riabikin este numit în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Populară Chineză", se arată într-un decret datat 26 aprilie.

Zelenski şi preşedintele chinez Xi Jinping au avut miercuri prima conversaţie telefonică de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Zelenski a scris pe Twitter că această conversaţie, precum şi numirea ambasadorului ucrainean în China, "va da un impuls puternic" dezvoltării relaţiilor bilaterale.

UPDATE - Xi Jinping a vorbit cu Volodimir Zelenski / MAE chinez: \
CITEȘTE ȘI UPDATE - Xi Jinping a vorbit cu Volodimir Zelenski / MAE chinez: "China nu va sta cu mâinile în sân, dar nici nu va adăuga gaz pe foc, cu atât mai puţin nu va exploata situaţia pentru câştiguri proprii"

Ambasada Ucrainei în China este condusă în prezent de Janna Lescinska, însărcinată cu afaceri, după ce în februarie 2021 ambasadorul ucrainean Serhi Kamişev a murit în urma unui atac de cord.

În ceea ce-l priveşte pe noul ambasador numit, Pavlo Riabikin, el fusese eliberat din funcţia de ministru al industriilor strategice la 20 martie, prin vot al deputaţilor din Verhovna Rada, pentru că urma să fie numit ambasador în China, potrivit presei ucrainene.

Pavlo Riabikin este un oficial care are experienţă atât administrativă, cât şi diplomatică. El fusese numit în funcţia de ministru al industriilor strategice la 4 noiembrie 2021, cu trei luni înainte de invazia rusă în Ucraina. Înainte, fusese şef al Serviciului Vamal de Stat. De asemenea, a fost ministru adjunct al transporturilor şi ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în Danemarca în timpul mandatului fostului preşedinte prooccidental Viktor Iuşcenko. În perioada 2014-2015, a lucrat ca şef adjunct al administraţiei oraşului Kiev, al cărui primar este Vitali Kliciko. Din 2017 până în noiembrie 2020, Riabikin a condus aeroportul Borispil din Kiev, cel mai mare al ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.