Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut ”plin de emoţie” omologului său rus Vladimir Putin să elibereze cei 24 de marinari ucraineni luaţi prizonieri în noiembrie de către Moscova, în largul Crimeei anexate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem cu toţii copii. Înapoiaţi-le copiilor părinţii”, a tunat el joi, adresându-se în mod direct lui Putin, într-o conferinţă de presă la Kiev, o cerere pe care a catalogat-o el însuşi ”plină de emoţie”.

În noiembrie, Paza de Coastă rusă a imobilizat nave de răbzoi ucrainene care încercau să intre în Marea Azov, la care au acces ambele ţări, prin Strâmtoarea Kerci, care o desparte de Marea Neagră.

În total 24 de marinari sunt reţinuţi de atunci prizonieri în Rusia.

La sfârşitul lui mai, Tribunalul Maritim Internaţional de la Hamburg a cerut Moscovei să-i elibereze ”umediat” pe aceşti militari.

Kremlinul a respins această hotărâre a justiţiei internaţionale, apreciind că instanţa nu are competenţă în acest dosar.

Volodimir Zelenski a revenit, de asemenea, asupra deciziei recente a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a reintegra delegaţia rusă, privat de dreptul de vot în urma anexării de către Moscova a Peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

”Am făcut tot ceea ce am putut”, a declarat noul şef al statului, ales în aprilie, care a povestit că a încercat să-i descurajeze pe liderii europeni să susţină această întoarcere a Rusiei în APCE.

”Însă această decizie a fost luată cu mult timp în urmă. Din nefericire, nu am fost ascultat”, şi-a exprimat el regretul.

Marţi, ridicarea acestei sancţiuni a declanşat furia delegaţiei ucrainene, care a anunţat că-şi suspendă participarea la lucrările APCE.

Cele două ţări se confruntă cu o criză profundă de la revolta proeuropeană care a răsturnat, în 2014, un guvern prorus la Kiev.

Moscova este acuzată de Kiev şi Occident că îi susţine de atunci pe separatiştii proruşi în războiul din estul Ucrainei cu forţe guvernamentale, soldat cu 13.000 de morţi în decurs de cinci ani. Rusia respinge aceste acuzaţii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.