Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat luni o vizită la Herson, un oraş-cheie situat în sudul Ucrainei, preluat de la ruşi săptămâna trecută, declară o sursă din cadrul preşedinţiei ucrainene AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Volodimir Zelenski s-a plimbat purtând o ţinută în stil militar pe străzile oraşului, înconjurat de gărzi de corp puternic înarmate.

El nu a purtat, însă, cască de protecţie şi nici vestă antiglonţ, potrivit unor înregistrări video postate pe reţele de socializare.

”Glorie Ucrainei!”, i-a strigat locuitorii, de la balconul unui imobil.

”Glorie eroilor!”, le-a răspuns, potrivit tradiţiei, şeful statului ucrainean şi cei care-l însoţeau.

Forţe ruse s-au retras în urmă cu câteva zile de la Herson - după opt luni de ocupaţie -, lăsând cale liberă militarilor ucraineni să preia oraşul vineri.

”400 DE CRIME DE RĂZBOI”

Preşedintele ucrainean a a denunţat duminică ”400 de crime de război documentate” de către statul ucrainean, scrie Euronews.

”Corpurile celor ucişi în regiunea (Herson) eliberată sunt atât ale unor civili, cât şi militari”

Trupele ruse au fost acuzate, de asemenea, de distrugerea unor infrastructuri esenţaile înioante de a părăsi Hersonul.

Aceste distrugeri agravează situaţia umanitară, oadată cu sosirea iernii, prin penurii de apă, electricitate şi îngrijiri medicale.

BUCURIE PE STRĂZILE HERSONULUI

Pe străzile Hersonului, mii de oameni au sărbătorit eliberarea.

Locuitori i-au primit ca pe nişte adevăraţi eroi, cu steaguri ucrainene în mână, pe militarii ucraineni, exprimându-şi bucuria faţă de regăsirea libertăţii.

”Era oribil când au fost ruşii aici. Nu ştiai niciodată la ce să te aştepţi. Într-o zi se comportau normal, iar a doua zi arestau oameni. Unii oameni au dispărut şi nu au mai reapărut”, a declarat un tânăr student din Herson.

Vecina sa a fost martora unor jafuri, ”Ei au jefuit toate locuinţele. Au distrus uşile, au ocupat apartamente şi au luat troate echipamentele. Sunt nişte hoţi”, a denunţat ea.

Însă dumul către eliberarea întregii regiuni este lung.

În pofida retragerii pe celălalt mal al Niprului, militarii ruşi deţin în continuare controlul asupra a 70% din teritoriul oblastului Herson.

Vladimir Putin a anexat acest teritoriu la 30 septembrie, în urma unui referendumuri contestate, împreună cu regiunile ucrainene Zaporijiea, Doneţk şi Lugansk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.