Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă, luni seară, că ”inamicul trebuie să fie tras la răspundere” pentru fiecare atac, referindu-se la toate zonele unde rusia a atacat zone rezidenţiale. După o vizită în regiunea Zaporojie şi o întâlnire cu directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Gross, Zelenski a afirmat că ”a ţine ostatică o centrală nucleară timp de mai bine de un an este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în istoria sectorului energetic nuclear”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski anunţă, în mesajul său zilnic, că a ţinut prima şedinţă a Statului Major în deplasare, la Dnipro, fiind informat despre situaţia reală de pe front.

”Fiecare comandant înţelege că inamicul trebuie să fie tras la răspundere pentru fiecare atac asupra oraşelor şi satelor noastre, asupra oamenilor noştri (...) şi nu numai în timpul războiului pe scară largă, ci şi din 2014. (...) Mulţumesc, Dnipro, le mulţumesc tuturor celor de aici, din oraş, care ajută Ucraina să stea în picioare, să fie puternică şi să-l învingă pe ocupant”, afirmă Zelenski în mesajul postat pe reţelele de socializare.

Apoi, Zelenski s-a referit la vizita pe care a făcut-o în regiunea Zaporojie, unde a vizitat ”locul unde rachetele ruseşti au lovit clădiri rezidenţiale”.

”Zeci de oameni au fost răniţi de această lovitură nebună a ruşilor. Teroriştii ştiau exact unde ţintesc rachetele "Smerch" de mare putere explozivă. Spre case. 37 de persoane au fost rănite, 2 au murit. Condoleanţe celor care au pierdut persoane dragi...Peste 400 de persoane au cerut ajutor”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.

Potrivit acestuia, ”Rusia va fi trasă la răspundere şi pentru această lovitură”.

”Pentru aceasta cooperăm la maximum cu justiţia internaţională, mobilizăm lumea pentru a crea un tribunal special pentru agresiunea Rusiei. Toate acestea se vor întâmpla. Teroriştii vor fi condamnaţi”, a mai declarat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a făcut referire şi la întâlnirea pe care a avut-o cu şeful AIEA, Rafael Grossi.

”Subiectul este clar: securitatea industriei noastre energetice, a centralelor noastre nucleare. În primul rând, centrala nucleară de la Zaporojie, pe care Rusia încă o foloseşte pentru a şantaja lumea cu radiaţiile (...) A ţine ostatică o centrală nucleară timp de mai bine de un an este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în istoria sectorului energetic nuclear european şi, în general, mondial. Cu cât ocupaţia rusă a centralei ZNPP va continua mai mult timp, cu atât mai mare va fi ameninţarea la adresa securităţii Ucrainei, a întregii Europe şi a lumii. Sunt recunoscător partenerilor noştri, recunoscător lui Grossi pentru că a înţeles acest lucru şi pentru că sprijină Ucraina în problemele relevante”, a mai trannsmis Zelenski.

Liderul de la Kiev a făcut referire şi la Summitul pentru democraţie, unde Ucraina va participa.

”Poziţia noastră în sprijinul libertăţii va suna puternic, ca întotdeauna”, a anunţat preşedintele.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.