Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, că el crede că ţara sa va recâştiga controlul asupra Crimeei şi a mulţumit Turciei pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sunt recunoscător Turciei pentru că ne sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea”, a spus Zelenski în conferinţă.

"Am vorbit despre situaţia din Crimeea, pe care Rusia încă o controlează ilegal şi o foloseşte ca pe un cap de pod al ameninţărilor şi al pericolului. În orice caz, ne vom relua controlul asupra Crimeei", a spus el.

Crimeea a fost preluată cu forţa de Rusia în 2014 şi găzduieşte Flota rusă a Mării Negre, care are sediul la Sevastopol. Peninsula a funcţionat ca o rampă de lansare pentru invazia din februarie, trupele ruseşti intrând în sudul Ucrainei din regiunea anexată.

Când Rusia şi-a încheiat anexarea Crimeei printr-un referendum, care a fost criticat de Ucraina şi de cea mai mare parte a lumii ca fiind ilegitim, a fost considerată la acea vreme cea mai mare ocupare de pământ din Europa de la al Doilea Război Mondial.

În timpul războiului, armata ucraineană a desfăşurat atacuri în Crimeea cu două obiective: hărţuirea flotei ruse de la Marea Neagră şi perturbarea liniilor vitale de aprovizionare ruseşti, comentează CNN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.