Preşedintele Volodimir Zelenski a pledat din nou pentru ajutor din partea aliaţilor pentru consolidarea apărării antiaeriene ucrainene, arătând că în cinci zile Rusia a consumat 300 de rachete şi 200 de drone pentru a ataca Ucraina. El a avertizat că un eşec în Ucraina va dovedi că democraţiile nu pot opri teroarea rusă, iar aceasta va continua să se răspândească în Europa şi în lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„De la începutul acestei zile, au fost lansate aproape 100 de rachete de diferite tipuri, iar inamicul a calculat în mod special traiectoriile pentru a provoca cât mai multe pagube. Aceasta este o teroare absolut deliberată. Şi doar în ultimele zile - din 29 decembrie până în prezent - Rusia a folosit deja aproape 300 de rachete şi peste 200 de drone Shahed împotriva Ucrainei”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul transmis marţi seara ucrainenilor. „Niciun alt stat nu a respins vreodată astfel de atacuri combinate, cu drone şi rachete, inclusiv rachete balistice aeriene. Numai astăzi, zece "pumnale" (rachetele hipersonice Kinjal - n.r.) au fost doborâte”, a arătat Zelenski.

El a spus că în atacurile de marţi au murit cel puţin cinci oameni şi alţi 130 au fost răniţi. Au fost vizate cu precădere Kievul, Harkovul, Zaporojie şi regiunile lor.

„Operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare în urma loviturilor din această dimineaţă şi după-amiază. Echipele de salvare vor lucra 24 de ore din 24. Toţi cei care au fost răniţi, 130 de persoane în total, primesc şi vor continua să primească asistenţa necesară”, a asigurat Zelenski.

El a punctat, în acest context, importanţa de a avea o apărare antiaeriană consolidată, spunând că aceasta „salvează direct vieţi”. A profitat de ocazie pentru a-i avertiza din nou pe partenerii occidentali şovăitori, aşa cum făcuse în ajun într-un interviu pentru The Economist, că un eşec al Ucrainei înseamnă un eşec al ideii de democraţie şi un impuls pentru Putin de a-şi continua planurile de expansiune. 

„Sunt recunoscător fiecărui soldat al forţelor noastre aeriene, tuturor luptătorilor din grupurile mobile de foc, fiecărui artilerist antiaerian şi tuturor celor din lume care ajută deja Ucraina cu arme pentru apărarea cerului. Mai multe sisteme de apărare aeriană, mai multe rachete pentru apărare aeriană - asta este ceea ce salvează direct vieţi. Iar prin apărarea cerului nostru aici, în Ucraina, trebuie să dovedim că democraţiile pot proteja vieţi de toate formele de teroare. Dacă nu facem acest lucru, acum, în Ucraina, atunci, din păcate, teroarea rusă va continua să se răspândească în Europa şi în lume”, a spus Zelenski.

El a explicat că „sentimentul de impunitate în rândul elitei ruseşti, care s-a dezvoltat de-a lungul deceniilor de putere nerestricţionată a acesteia, a dus deja la multe suferinţe şi morţi, iar Rusia trebuie să-şi amintească ce înseamnă să fii responsabil pentru distrugerea vieţii şi ce înseamnă să aperi viaţa”.

UN NOU AJUTOR DIN PARTEA LONDREI

Zelenski a anunţat că a discutat cu prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, şi a spus că este recunoscător Londrei „pentru dorinţa de a adăuga forţă la apărarea aeriană” ucraineană, dar nu a dat detalii la ce se referă. În plus, Marea Britanie face parte din ţările care vor să acorde garanţii de securitate Ucrainei, pe cale bilaterală, aşa cum s-a stabilit la Vilnius, cu ocazia summitului NATO din 2023.

„În afară de cooperarea în domeniul apărării, în afară de acţiunile noastre comune de apărare împotriva terorismului, am discutat cu premierul Sunak şi despre activitatea privind garanţiile de securitate pentru Ucraina şi despre punerea în aplicare a formulei de pace”, a spus Zelenski.

CITEȘTE ȘI Turcia va bloca intrarea în Marea Neagră a două nave ale Marinei Regale britanice destinate Ucrainei

Liderul de la Kiev a sugerat că Ucraina are nevoie acum de arme cu rază lungă de acţiune, dar şi de garanţii de securitate cât mai eficiente posibil, menţionând în treacăt ideea de încheiere a războiului.

„La fel cum armele noastre trebuie să aibă rază lungă de acţiune, la fel trebuie să fie şi diplomaţia noastră, iar apărarea dreptului internaţional şi a justiţiei trebuie să fie eficientă. Acest lucru înseamnă să implicăm o gamă cât mai largă de actori internaţionali în activitatea noastră comună - lucrăm pentru a ne asigura că Formula de pace reuneşte şi mai multe state. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că garanţiile de securitate pentru Ucraina sunt cât mai eficiente posibil. Când vom pune capăt acestui război, stabilitatea şi securitatea trebuie să devină o necesitate”, a spus Zelenski.

În încheierea alocuţiunii sale video, el şi-a rugat compatrioţii să fie atenţi în aceste zile la alertele de raid aerian şi să le respecte. „Aceşti neoameni vor să facă rău Ucrainei. Este important să salvăm vieţi”, a subliniat Zelenski, sugerând că se aşteaptă ca strategia atacurilor intense din partea Rusiei să continue.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.