Ucraina a început să discute cu Suedia despre posibilitatea de a primi avioane Gripen pentru a-şi întări apărarea aeriană, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce s-a întâlnit cu premierul suedez Ulf Kristersson, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski, însoţit de prima-doamnă Olena Zelenska, este la prima sa vizită în Suedia de la invazia Rusiei în februarie 2022, iar discuţiile pe tema avioanelor Gripen, pe care le-a calificat drept preliminare, vin după ce Statele Unite au dat undă verde Danemarcei şi Olandei să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina.

"Astăzi am discutat în detaliu despre paşii viitori privind posibilitatea de a deschide subiectul primirii de avioane Gripen suedeze", a declarat Zelenski într-un briefing de presă comun cu Ulf Kristersson. El a adăugat că subiectul va fi în centrul discuţiilor sale şi cu alţi oficiali suedezi.

În iunie, guvernul suedez, care se pregăteşte să intre în NATO, a declarat că va oferi piloţilor ucraineni posibilitatea de a testa avionul de vânătoare Gripen fabricat de Saab, dar a mai spus că are nevoie de toate avioanele sale pentru a apăra teritoriul ţării.

Zelenski a mai spus sâmbătă că piloţii ucraineni au început deja să se antreneze pe avioane.

Kristersson nu a făcut însă nicio menţiune despre avioanele Gripen în declaraţiile sale, dar a condamnat atacul rusesc asupra oraşului ucrainean Cernihiv, care a ucis sâmbătă şapte persoane şi a rănit peste 100.

"Acest lucru nu face decât să întărească nevoia de a fi alături de voi în toate luptele voastre", i-a spus Kristersson lui Zelenski.

Ucraina şi Suedia au semnat, de asemenea, un acord prin care Ucraina va începe producţia vehiculului de luptă suedez CV90.

Zelenski mai urma să se întâlnească cu preşedintele parlamentului suedez, cu comandantul suprem al forţelor armate suedeze şi cu liderii principalelor partide politice din Suedia, potrivit unui comunicat al guvernului suedez.

Suedia a ajutat la eforturile de război ale Ucrainei prin furnizarea de arme precum tancuri, sisteme antiaeriene şi vehicule blindate de luptă pentru infanterie de tip 90. Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat marţi că guvernul său pregăteşte un nou pachet de sprijin militar de 313,5 milioane de dolari pentru Ucraina, constând în principal din muniţie şi piese de schimb pentru sistemele de armament livrate anterior.

Pachetul va fi al 13-lea pe care Suedia îl acordă Ucrainei de la începutul războiului, ridicând valoarea totală a ajutorului acordat de ţara nordică la 1,8 miliarde de dolari.

În cadrul vizitei în Regatul Suediei, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi prima-doamnă Olena Zelenska s-au întâlnit şi cu Regele Carl XVI Gustaf şi Regina Silvia a Suediei.



Şeful statului ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Suedia pentru sprijinul său cuprinzător acordat Ucrainei în lupta sa pentru independenţă şi integritate teritorială. "Apreciem foarte mult asistenţa puternică a Suediei în toate direcţiile posibile. Aceasta este o contribuţie semnificativă la lupta ucrainenilor pentru libertate şi pentru viitorul european", a subliniat Volodimir Zelenski, citat de un comunicat al Preşedinţiei ucrainene.

Preşedintele Ucrainei a remarcat sprijinul Suediei pentru cetăţenii ucraineni care au fost nevoiţi să se refugieze temporar în această ţară pentru a scăpa de agresiunea rusă. Şeful statului a mulţumit Alteţelor Lor Regale şi Familiei Regale a Suediei pentru marea atenţie acordată nevoilor acestor persoane. Volodimir şi Olena Zelenski au vorbit, de asemenea, despre consecinţele războiului agresiv declanşat de Rusia şi au mulţumit părţii suedeze pentru asistenţa umanitară acordată victimelor din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.