Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit în mesajul său de sâmbătă sera despre provocările anului 2024, un an în care în multe ţări - inclusiv în SUA şi Rusia - au loc alegeri şi, prin urmare, vor fi schimbări de conducere, iar Ucraina are nevoie să-şi păstreze sprijinul internaţional pentru a putea duce mai departe războiul împotriva Rusiei. Zelenski a arătat că Ucraina mizează totodată pe dezvoltarea propriei producţii de arme şi, în ziua în care Rusia a înregistrat cel mai grav atac asupra teritoriului său, la Belgorod, liderul de la Kiev a reiterat promisiunea că nicio lovitură a Moscovei împotriva ţării sale nu va rămâne fără consecinţe „practice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski le-a spus ucrainenilor că Valeri Zalujni, comandantul armatei, i-a prezentat un raport de bilanţ al anului care s-a scurs şi un plan pentru anul 2024. Un alt raport a fost prezentat de şefii serviciilor de informaţii, care au dezvăluit „ce pregătesc ocupanţii”, au consemnat aşteptările militare şi politice în general şi au schiţat posibilele evenimente din lume.

Ucraina îşi face deja planuri pentru reconfigurările politice care vor fi, cu obiectivul clar de a-şi menţine sprijinul internaţional şi de a lupta în continuare împotriva Rusiei.

„În ciuda a tot ceea ce se va întâmpla în alte ţări, în ciuda oricăror schimbări politice şi de stări de spirit, avem nevoie de o capacitate suficientă pentru a ne face propria noastră treabă, pentru a ne atinge obiectivele. Este clar că anul viitor va fi o perioadă în care se vor lua multe decizii - decizii globale. Iar Ucraina trebuie să fie capabilă să le influenţeze - să îşi atingă obiectivele. Vom lupta pentru influenţa noastră, pentru dreptate pentru Ucraina şi sunt recunoscător tuturor liderilor care ne-au ajutat, care au fost alături de noi de la 24 februarie (2022) şi care vor fi alături de noi şi în 2024”, a arătat Zelenski.

„Ne pregătim să producem mai multe arme anul viitor”, a anunţat preşedintele.

„Avem deja un program clar pentru activitatea noastră internaţională din ianuarie. Lucrăm cu partenerii noştri la soluţiile de care au nevoie fiecare soldat ucrainean, întreaga noastră naţiune şi statul nostru. Iar aceste soluţii vor fi puternice”, a asigurat liderul de la Kiev.

În condiţiile în care Ucraina a suferit, vineri, cel mai amplu atac aerian rusesc de la începutul războiului, Zelenski a vorbit despre consecinţe şi despre cât de importantă este apărarea antiaeriană, pe care nu o poate avea decât cu sprijinul partenerilor internaţionali. „Aş dori să le mulţumesc tuturor partenerilor noştri pentru noua activitate operaţională de consolidare a apărării noastre aeriene. Nu suntem singurii care lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7 în lumea liberă, iar acest lucru este important”, a arătat Zeleneski.

Vorbind despre contracararea Rusiei, în ciuda eşecului contraofensivei ucrianene şi a reluării ofensivei ruse, el a spus că „este important ca lupta împotriva terorismului să nu se oprească nici măcar o zi, iar Rusia să nu poată câştiga nimic în acest război”.

„Statul terorist va purta o responsabilitate echitabilă pentru fiecare (dronă) Shahed, pentru fiecare rachetă rusească, atât politic, cât şi foarte practic”, a punctat Zelenski.

După ce, vineri, 39 de ucraineni au fost ucişi şi peste 120 de oraşe şi sate ucrainene au fost afectate de atacul masiv al ruşilor, în care s-au folosit aproape 160 de rachete de toate tipurile şi drone, Zelenski a anunţat sâmbătă seara că un nou atac a avut loc în Harkov, soldat cu cel puţin 17 victime. „Pentru fiecare astfel de lovitură asupra regiunii Harkov, asupra regiunii noastre Herson, asupra oraşelor şi satelor din regiunile Doneţk şi Zaporojie, pentru toate atacurile din Odesa, Sumî, Kiev şi toate celelalte oraşe şi regiuni ale noastre” statul rus va fi tras la răspundere, a subliniat Zelenski.

În mod similar, vineri seara, preşedintele promisese că atacul rusesc nu va rămâne fără răspuns.

Sâmbătă, autorităţile ruse au acuzat Ucraina pentru un atac cu drone şi rachete asupra oraşului Belgorod, în plin centru şi în plină zi, soldat cu 14 morţi şi 108 răniţi. Este cel mai sângeros incident care se petrece în profunzimea teritoriului rus de la începutul războiului. Kievul nu l-a revendicat oficial, dar pe surse presa ucraineană a scris că ar fi fost vizate ţinte militare din oraşul rusesc. Vladimir Putin a fost informat despre acest atac, iar Ministerul rus al Apărării a anunţat că va exista o ripostă, iar acest atac nu va rămâne „nepedepsit”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.