Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ţinut să remarce, în discursul către naţiune adresat sâmbătă seara, un an de la eliberarea Hersonului, dar şi Ziua Independenţei Poloniei, ocazie cu care a anunţat că a vorbit cu preşedintele Andrzej Duda, după ce relaţiile dintre Varşovia şi Kiev au fost încordate în ultima vreme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele i-a anunţat pe compatrioţi că vrea să le vorbească despre trei lucruri importante: un an de la eliberarea Hersonului, discuţia cu preşedintele Duda şi faptul că Ucraina continuă evacuarea cetăţenilor săi din Gaza şi ajută inclusiv la evacuarea cetăţenilor din Moldova.

„Astăzi este aniversarea eliberării oraşului şi sunt recunoscător tuturor celor care şi-au amintit cum locuitorii din Herson au rezistat ocupantului, cum au aşteptat întoarcerea drapelului ucrainean şi cum s-au întâlnit cu soldaţii noştri. Le mulţumesc tuturor celor care au onorat memoria celor care şi-au dat viaţa pentru ca Hersonul, ca şi întreaga noastră ţară, să fie liber. Este foarte important să ne amintim cine a luptat pentru Ucraina şi cum a făcut-o, cine a salvat vieţi şi ţara noastră. Le sunt recunoscător tuturor jurnaliştilor care ne amintesc acest lucru şi fiecăruia dintre voi care preţuiţi această amintire a eliberării Hersonului şi a curajului oamenilor din Herson”, a spus Volodimir Zelenski.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

El a anunţat că a semnat un decret de premiere a unor soldaţi care s-au distins la Herson, dar şi a angajaţilor din administraţia locală, cărora le-a subliniat meritele. „Aceştia sunt oameni care nu şi-au părăsit comunităţile, au ajutat la apărarea împotriva invadatorilor şi au sprijinit rezistenţa. Ei au tratat şi încă tratează, au organizat ajutor pentru cei care nu se puteau întreţine singuri, au salvat copii de la deportare şi au salvat oamenii de teroarea rusă. Ei salvează oameni şi acum. Sub bombe, în faţa unor atacuri constante. Vă mulţumesc tuturor pentru curajul şi dedicarea voastră faţă de munca voastră şi faţă de Ucraina. Sunt recunoscător fiecăruia dintre voi care rămâneţi şi lucraţi acolo - în comunităţile de pe linia frontului”, a spus Zelenski.

„Forţele noastre de securitate şi apărare vor răspunde atacurilor armatei ruse asupra Hersonului şi a satelor din regiunea Herson. Aşa cum fac întotdeauna. Săptămâna aceasta a arătat că în Marea Neagră, în Crimeea şi oriunde altundeva, îl vom prinde pe ocupant” - a subliniat liderul ucrainean.

În ceea ce priveşte convorbirea avută cu preşedintele Duda, Zelenski a spus că a fost o conversaţie „bună” şi l-a sunat pe liderul polonez pentru a-l felicita cu ocazia Zilei Independenţei Poloniei. „Această zi este la fel de importantă pentru Polonia ca şi pentru noi, ucrainenii. Istoria naţiunilor noastre se împleteşte în această zi - cum a fost restabilită independenţa statelor noastre, cum lucrăm acum pentru a o proteja”, a subliniat Zelenski.

„Ucraina şi Polonia trebuie să fie împreună, astfel încât popoarele noastre să poată fi întotdeauna libere”, a adăugat el, mulţumindu-i omologului de la Varşovia „pentru cuvintele sale frumoase despre Ucraina şi ucraineni”.

Zelenski a ţinut să-i mulţumească public lui Duda „pentru tot sprijinul extrem de important al Poloniei pentru ţara şi poporul” ucrainean. 

Relaţiile dintre Ucraina şi Polonia - una dintre cele mai importante susţinătoare ale Kievului de la începutul războiului - au început să se tensioneze pe măsură ce se apropiau alegerile legislative poloneze din octombrie. Naţionaliştii aflaţi la putere la Varşovia au luat măsuri de restricţionare a importurilor agricole ucrainene, în dorinţa de a nu-şi pierde electoratul. Kievul a ameninţat cu o procedură la OMC, în timp ce Varşovia a spus că nu va mai trimite arme Ucrainei. Cel mai recent episod s-a înregistrat chiar săptămâna aceasta, când şoferii polonezi de camioane au blocat graniţa cu Ucraina invocând concurenţa neloială din partea colegilor ucraineni. 

Cuvintele lui Zelenski de sâmbătă seara par să fie destinate unei detensionări a relaţiilor, care are toate şansele să se producă, mai ales că la conducerea guvernului au mari şanse să vină liberalii din Coaliţia Civică.

Pe de altă parte, Zelenski a anunţat că evacuarea cetăţenilor ucraineni din Fâşia Gaza continuă şi a anunţat că deja au fost evacuaţi 214 persoane. „Aproape în fiecare oră se schimbă numărul celor care au fost salvaţi. Am evacuat deja 214 persoane. Ajutăm, de asemenea, cetăţenii din Moldova. Ne aşteptăm ca acest număr să crească. Sunt recunoscător Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, Ministerului Afacerilor Externe, ambasadelor ucrainene din regiune şi tuturor celor care ne ajută în această muncă”, a spus Zelenski.

El a mai menţionat că a avut sâmbătă o întâlnire cu experţi internaţionali „cu privire la negocieri şi întâlniri care pot consolida Ucraina”, precizând că este vorba atât de apărare, cât şi de „atenţia internaţională acordată Ucrainei”. În fiecare zi adăugăm forţă statului, i-a asigurat Zelenski pe compatrioţi în încheierea discursului nocturn.

CITEȘTE ȘI Fostul şef al NATO Anders Fogh Rasmussen propune ca Ucraina să adere la alianţă fără teritoriile ocupate de Rusia şi prezintă trei argumente pentru această mişcare

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.