Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni seara că a primit un raport din partea şefului serviciului de informaţii externe al ţării, Oleksandr Litvinenko, referitor la „zonele internaţionale sensibile” şi „planurile actuale ale Rusiei” şi a promis că acesta vor fi zădărnicite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Avem o înţelegere a documentelor care se află pe biroul inamicului şi care este următorul său plan. Le vom contracara”, a spus Zelenski, fără a da alte detalii, în discursul său pe care îl adresează compatrioţilor la sfârşitul fiecărei zile.

Cu Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucraiunean (GUR), Zelenski a spus că a vorbit despre „acţiunile speciale”, în condiţiile în care luni GUR a anunţat că se află la originea unei operaţiuni de sabotaj a unui pod feroviar în regiunea rusă Samara, situat pe o linie feroviară de transport de material militar.

CITEȘTE ȘI GUR anunţă că a avariat un pod feroviar în regiunea rusă Samara, situat la peste 750 de kilometri de frontiera cu Ucraina

„Avem nevoie de un rezultat clar în ceea ce priveşte distrugerea infrastructurii şi logisticii militare ruseşti. Un rezultat mai mare. Şi aşa va fi”, a spus Zelenski în discursul video de luni seara.

Şeful serviciului de securitate ucrainean (SBU), Vasil Maliuk, i-a raportat, la rândul său, despre contracararea grupurilor de sabotaj ruseşti, „aceşti criminali care terorizează zonele noastre de frontieră”, după cum s-a exprimat Zelenski. Maliuk l-a informat, de asemenea, despre contracararea colaboratorilor. „Există rezultate bune în neutralizarea acestor oameni”, a apreciat Zelenski.

Preşedintele a anunţat că a mai avut luni o întâlnire „lungă” cu şeful armatei recent numit, Oleksandr Sîrski, şi cu şeful Statului Major General, Anatoli Barghilevici, despre problemele şi sarcinile de pe front, despre operaţiuni şi perspective.

„În ciuda tuturor deficitelor, capacitatea soldaţilor noştri de a distruge ocupanţii nu trebuie redusă”, a subliniat Zelenski precizând că.Sîrski se află în mod frecvent pe linia frontului.

„Adevăraţii comandanţi de luptă din linia întâi şi din brigăzi sunt implicaţi în elaborarea soluţiilor. Astăzi, am convenit şi am semnat o serie de noi numiri necesare pentru forţele de apărare”, a menţionat preşedintele.

El a mai spus că a avut o discuţie separată cu ministrul apărării, Rustem Umerov, despre aprovizionarea cu arme şi dotarea adecvată a brigăzilor. „Fiecare brigadă de luptă, fiecare unitate din prima linie ar trebui să primească mai multe arme moderne”, a spus Zelenski. El şi-a exprimat, în context, optimismul în legătură cu dronele cu rază lungă de acţiune de fabricaţie ucraineană.

„A existat, de asemenea, un raport separat al viceprim-ministrului Kubrakov astăzi. În primul rând, a fost vorba despre activitatea coridorului nostru maritim de export. Aproape 30 de milioane de tone de marfă au fost deja manipulate pe mare. Acest lucru este foarte semnificativ pentru o perioadă de război. Şi le sunt recunoscător tuturor celor care lucrează în porturile noastre, pe nave şi tuturor celor care asigură funcţionarea coridorului maritim şi siguranţa acestuia”, a transmis Zelenski.

Discursul său de luni seara, în care a făcut un bilanţ al zilei, a dat impresia unei mobilizări şi a unei regândiri a strategiei, în condiţiile în care blocajul din Congresul american persistă, iar Ucraina resimte puternic lipsa armelor din Occident, în timp ce Rusia se află în plină ofensivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.