Preşedintele Volodimir Zelenski a ridicat duminică prestigiosul premiu Charlemagne în numele poporului ucrainean, acordat în onoarea serviciilor aduse Europei, încununând astfel o vizită în Germania în care a obţinut un nou ajutor militar şi un sprijin călduros din partea Berlinului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a venit cu avionul de la Berlin la Aachen, oraş din vestul Germaniei, împreună cu cancelarul Olaf Scholz, după ce a purtat discuţii oficiale cu acesta în capitala germană.

La ceremonia de la Aachen, Zelenski a fost ovaţionat în picioare în sala de ceremonii a Primăriei, unde a primit premiul, care celebrează serviciile aduse unităţii europene.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

"Ucrainenii vor face întotdeauna Europa mai puternică", a spus Zelenski în limba engleză înainte de a trece la ucraineană pentru a se adresa adunării din care au făcut parte preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, precum şi premierul polonez Mateusz Morawiecki şi fosta preşedintă a Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, şi ea laureată a premiului Charlemagne.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

"Ucraina propune o victorie nu doar în acest război, ci o victorie asupra agresiunii, anexărilor, deportărilor, asupra catastrofei genocidului, oriunde în lume", a spus preşedintele ucrainean.

În cadrul aceluiaşi eveniment, cancelarul Olaf Scholz a subliniat sprijinul Germaniei pentru aspiraţiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. În schimb, anterior, el evitase o întrebare despre aderarea rapidă a Kievului la NATO.

"Poate că Vladimir Putin a crezut că poate forţa prin violenţă naţiunea ucraineană să se îndepărteze de drumul său spre Europa, dar toate tancurile, dronele şi lansatoarele sale de rachete au avut un efect exact opus", a declarat Olaf Scholz.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Guvernul german a anunţat sâmbătă un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel primit de la Berlin de la invazia Rusiei.

Aachen a fost reşedinţa împăratului Carol cel Mare, numit adesea "părintele Europei", care a reuşit să unească o mare parte din Europa de Vest la începutul secolului al IX-lea.

Poporul ucrainean, sub conducerea lui Zelenski, luptă nu doar pentru ţara lor "ci şi pentru Europa şi valorile europene", a argumentat comitetul de acordare a premiului într-un comunicat. Premiul subliniază convingerea comitetului că Ucraina merită "să intre rapid în negocierile de aderare la Uniunea Europeană".

Printre destinatarii anteriori ai premiului se numără preşedintele francez Emmanuel Macron şi fostul cancelar german Angela Merkel, dar şi preşedintele Klaus Ionannis.

În timpul vizitei sale la Aachen, Volodimir Zelensk a vizitat şi o bază militară şi s-a întâlnit cu militari ucraineni care se antrenează acolo alături de militari din Bundeswehr.

"Vreau să vă mulţumesc pentru că ne reprezentaţi ţara. Am vorbit astăzi cu cancelarul - toată lumea respectă forţele noastre armate. Vă aşteptăm acasă, întoarceţi-vă şi faceţi armata noastră şi mai puternică pe câmpul de luptă", le-a spus preşedintele compatrioţilor săi, înmânând soldaţilor distincţii de stat.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei ucrainene, Volodimir Zelenski şi Olaf Scholz s-au familiarizat cu elementele de instruire şi au inspectat mostre de echipament militar german utilizat de militarii ucraineni şi furnizat Ucrainei.

Ulterior, preşedintele Zelenski a plecat din Germania cu destinaţia Franţa, unde duminică seara a luat cina la Palatul Elysee cu preşedintele Emmanuel Macron, pentru a doua oară în decurs de trei luni.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.