Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, sâmbătă, că Ucraina îşi consolidează apărarea antiaeriană, iar săptămâna aceasta a reuşit să doboare majoritatea dronelor Shahed de fabricaţie iraniană lansate de Rusia, precum şi rachete balistice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aş dori să îi menţionez pe apărătorii noştri ai cerului: numai noaptea trecută, ei au distrus treizeci de „militanţi” Shahed. Este un rezultat puternic. În total, săptămâna aceasta au fost distruse 104 (drone) Shahed. Din cele 112 folosite de Rusia înseamnă majoritatea. Iar distrugerea fiecăreia dintre ele înseamnă vieţi salvate şi infrastructură salvată. Le mulţumesc tuturor soldaţilor din grupurile noastre mobile de tragere, piloţilor şi inginerilor din Forţele Aeriene şi tuturor artileriştilor noştri antiaerieni. Au făcut o treabă bună! Săptămâna aceasta am doborât şi rachete, inclusiv rachete balistice”, a spus Zelenski în discursul video adresat naţiunii. „Patriot, Nasams, Cheetah şi alte sisteme furnizate de partenerii noştri funcţionează perfect”, a adăugat preşedintele, mulţumind partenerilor care ajută Ucraina. 

El a spus că Ucraina se pregăteşte să-şi consolideze şi mai mult apărarea aeriană. „Am convenit deja asupra acestui lucru. Şi în aproape fiecare întâlnire pe care o am cu liderii, în aproape fiecare negociere, acest subiect este abordat - subiectul apărării aeriene. Vor exista mai multe sisteme, mai multă protecţie a cerului”, a dat asigurări Zelenski, într-un moment în care sprijinul americanilor, în special, pare să se zdruncine, din cauza problemelor interne din Congres.

În aceste condiţii, Kievul îşi dublează eforturile diplomatice, a sugerat Zelenski. „Crăciunul este aproape de noi şi, deşi activitatea politică încetineşte în multe ţări, continuăm să lucrăm cât de mult putem cu toţi partenerii care ne pot ajuta acum, care ne pot sprijini în viitor. Pregătim contacte importante de politică externă pentru restul anului. Întreaga echipă - echipa noastră, internaţionalii noştri - lucrează 24/7. Şi sunt recunoscător fiecărei persoane din ţară care menţine acelaşi ritm, care nu oboseşte să se apere, să muncească şi să ajute”, a spus preşedintele ucrainean.

El a menţionat că a avut o şedinţă de trei ore cu diverşi responsabili din domeniul apărării, enumerând problemele cu care se confruntă în prezent Ucraina: „Probleme legate de veterani. Întrebări despre brigăzi. Problema fortificaţiilor. Problema producţiei de armament. Lucrăm separat pentru a pune în aplicare toate acordurile noastre cu partenerii privind producţia de arme noi - producţie comună şi o bază comună de reparaţii. Sarcina este de a consolida Ucraina cât mai mult posibil, iar fiecare lună ar trebui să adauge forţă la apărarea noastră”, a punctat Zelenski.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.