Incendii violente devastau diverse zone din California, atât în nord, cât şi în sudul statului, unde flăcările au ars mii de hectare şi au condus la evacuarea preventivă a cel puţin 50.000 de persoane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o regiune viticolă la nord de San Francisco, "Kincade Fire" a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi şi s-a extins, arzând peste 2.000 de hectare, intensificat de rafale de vânt de peste 120 de kilometri pe oră. Aproximativ 500 de pompieri, ajutaţi de elicoptere şi bombardiere cu apă au încercat joi să-l stingă, în zadar.

”Ne ţinem după el îndeaproape şi încercăm să-l urmărim”, a declarat presei Amy Head, o purtătoare de cuvânt a pompierilor californieni.

Aproximativ 2.000 de persoane au primit ordinul de evacuare în orăşelul Geyserville şi în viile de la marginea localităţii, dintre care unlee îi aparţin realizatorului american Francis Ford Coppola.

Potrivit unor martori, mai multe case au fost distruse de flăcări, însă niciun bilanţ oficial nu era disponibil joi seara (ora locală).

”Dacă vă aflaţi la Geyserville, plecaţi imediat”, a îndemnat joi biroul şerifului comitatului Sonoma.

”Acest incendiu se deplasează rapid, ascultaţi ordinele de evacuare”, a cerut pe Twitter alesul în Senatul Californiei Mike McGuire.

Numeroşi locuitori din Geyserville abia au avut timp să-şi ia câteva lucruri înainte de a vedea flăcările izbucnind. ”Credeam că incendiul era la trei kilometri, dar nu am luat în calcul vântul”, a declarat pentru Los Angeles Times Dwight Monson, în vârstă de 68 de ani.

Autorităţile locale nu au deteminat încă originea sinistrului, însă furnizorul de electricitate PG&E a anunţat un incident la una dintre liniile sale, în apropierea punctului de pornire al "Kincade Fire", cu doar şapte minute înainte de apariţia flăcărilor, scria presa locală.

ALERTĂ COD ROŞU

Autorităţile californiene au plasat statul în alertă de cod roşu de incendii, iar mai multe alte incendii au izbucnit în cursul zilei, în sud, şi aici intensificate de rafale puternice de vânt.

Un incendiu a ajuns la marginea oraşului Santa Clarita, la nord de Los Angeles, parcurgând în câteva ore aproximativ 2.000 de hectare de arbuşti şi ameninţând locuinţele. Mai multe clădiri au luat foc, potrivit salvatorilor.

California se confruntă de mai mulţi ani cu o secetă, iar în prezent înregistrează temperaturi mari şi rafale de vânt violente, deosebit de propice incendiilor.

Electricitatea a fost întreruptă la un număr de 180.000 de clienţi în nordul Californiei, pentru a se evita ca liniile de înaltă tensiune să provoace scântei ca cele de la originea mai multor focuri de pădure devastatoare din ultimii ani.

Operatorul PG&E este considerat, astfel, vinovat de "Camp Fire", care a devastat la începutul lui noiembrie 2018 orăşelul Paradise, în nordul Californiei, soldat cu 86 de morţi şi câteva zeci de mii de deplasaţi.

Mai la sud, alţi operatori au avertizat că este posibil să întrerupă alimentarea cu curent electric unui număr de aproximativ 300.000 de clienţi, cu titlu preventiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.