Zeci de mii de israelieni s-au alăturat sâmbătă protestelor din toată ţara, care intră acum în cea de-a 20-a săptămână, împotriva planurilor contestate ale prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a înăspri controlul asupra Curţii Supreme, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reforma planificată, care ar oferi guvernului controlul asupra numirii judecătorilor la Curtea Supremă şi ar permite Parlamentului să anuleze multe hotărâri, a fost întreruptă după ce oponenţii au organizat unele dintre cele mai mari proteste de stradă văzute vreodată în Israel.

Guvernul îi acuză pe judecătorii activişti că uzurpă din ce în ce mai mult rolul Parlamentului şi spune că revizuirea este necesară pentru a restabili echilibrul între justiţie şi politicienii aleşi.

Criticii spun că reforma va elimina controalele şi echilibrele vitale care stau la baza unui stat democratic şi va da guvernului puterea necontrolată.

O mare de steaguri israeliene albastre şi albe, care au devenit un simbol al protestelor, a acoperit o autostradă centrală din Tel Aviv.

Protestatarii au scandat: ”Israelul este aproape o dictatură”, în timp ce un banner pe care scria ”opreşte-i” era ridicat de mulţime.

”Mă sperie că suntem încă la câteva ore distanţă, în orice moment, de a trece de la o democraţie la o dictatură. Sunt aici din cauza sistemului judiciar şi a legilor care încă stau pe masă, este doar înfricoşător”, a declarat Sagi Mizrahi, un programator IT în vârstă de 40 de ani, la Tel Aviv.

Protestele au atras o participaţie mai mică sâmbăta trecută, când un armistiţiu între Israel şi gruparea militantă Jihad Islamic a intrat oficial în vigoare, punând capăt unei escalade de cinci zile, care a fost cel mai grav episod de incendiu transfrontalier de la un război de 10 zile din 2021.

Protestele par să se fi revigorat, mass-media ebraică estimând prezenţa la aproximativ 90.000-100.000 de persoane.

Poliţia nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

”Treptat, eu, copiii mei şi nepoţii mei îşi pierd speranţa de a trăi aici într-un stat democratic şi de a avea o viaţă normală aşa cum o merită fiecare persoană”, a spus Hava Golan, profesor de biologie în vârstă de 65 de ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.