Autorităţile indoneziene au anunţat că zeci de mii de persoane au participat duminică dimineaţă la un aşa-numit marş al unităţii pentru a-l sprijini pe guvernatorul creştin al metropolei Jakarta. Această manifestaţie are loc la doar o zi după ce 200.000 de musulmani conservatori s-au adunat pe străzile din metropola indoneziană pentru a cere arestarea imediată a guvernatorului creştin, acuzat de blasfemie împotriva Islamului, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernatorul Basuki Tjahaja Purnama, cunoscut sub numele de ”Ahok”, este acuzat de musulmanii conservatori că a insultat în timpul campaniei electorale Islamul.

În ultima lună, musulmanii conservatori au organizat două proteste separate pentru a cere inculparea pentru blasfemie şi, respectiv, arestarea guvernatorului din Jakarta. Ultimul protest a strâns peste 200.000 de musulmani în piaţa Monumentului Naţional.

Indonezia este cea mai populată naţiune musulmană din întreaga lume.

Guvernatorul Purnama le-a spus în septembrie musulmanilor indonezieni că nu trebuie să voteze pentru el în următoarele alegeri dacă se tem că vor ajunge în iad după ce ”au fost minţiţi cu versetul 51 din Surah al-Maidah”. Unii musulmani au interpretat versetul respectiv din Coran drept o interdicţie privind alegerea unor lideri non-musulmani, însă nu toţi au considerat declaraţiile lui Purnama ca fiind o blasfemie la adresa Islamului.

Legea indoneziană arată că blasfemia reprezintă exprimarea publică a ostilităţii sau denigrarea a uneia dintre cele şase religii recunoscute.

Purnama face parte în acelaşi timp din două minorităţi, fiind atât creştin, cât şi etnic chinez în Indonezia. De asemenea, acesta este un aliat cheie al preşedintelui Joko Wikodo.

Marşul unităţii de duminică a fost prezentat de media indoneziană drept ”o paradă a diversităţii culturale”.

Mai multe momente cu dansuri tradiţionale au fost incluse, iar protestatarii au fluturat un drapel uriaş cu sloganul: ”Noi suntem Indonezia”.

Autorităţile locale susţin că aproximativ 30.000 de persoane au luat parte la marşul unităţii.

The Jakarta Post a scris că marşul unităţii a fost organizat de două formaţiuni politice, care fac parte din coaliţia de guvernare a preşedintelui Joko Wikodo.

Preşedintele Partidului Naţional Democratic, Surya Paloh, s-a adresat participanţilor, precizând că indonezienii nu pot lucra împreună atât timp cât sunt ”dispersaţi, se jignesc reciproc şi nu mai au încredere unii în alţii”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.