Zece militari iranieni au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între unul şi zece ani de închisoare cu privire la rolul pe care l-au jucat în doborârea unui avion de ucrainean de tip Boeing care asigura o legătură din capitala iraniană la Kiev, doborât în apropiere de Teheran la 8 ianuarie 2020, o doborâre soldată cu 176 de morţi, anunţă agenţia de presă a Autorităţii Judiciare iraniene, Mizan Online, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul acuzat, comandantul sistemului de apărare Tor M-1, a fost condamnat la zece ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de nerespectarea ordinelor ierarhiei militare şi doborârea avionului ucrainean.

Ceilalţi nouă militari au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între unul şi trei ani de închisoare, a anunţat duminică Mizan Online.

Comandantul sistemului de apărare a ”tras două rachete împotriva (avionului ucrainean de tip Boeing care efectua) zborul PS752, contrar ordinelor postului de comandament, fără să obţină autorizaţia şi încălcând instrucţiunile”, precizează agenţia.

Agenţia de presă a Autorităţii Judiciare iraniene nu dezvăluie identitatea condamnaţilor.

Între condamnaţi se află patru reprezentanţi ai sistemului de apărare, un comandant al unei baze aeriene de apărare şi un ofiţer de la Centrul de Control.

La 8 ianuarie 2020, Forţele armate iraniene au doborât zborul ucrainean PS752, care asigura o legătură de la Teheran la Kiev, omorând toate cele 176 de persoane care se aflau la bord - majoritatea iranieni şi canadienei, mulţi dintre ei binaţionali.

Autoritatea Judiciară anunţa în octombrie 2021 că procesul celor zece militari ”cu diverse grade (militare)” a început la Teheran.

În noaptea dramei, apărarea aeriană a Iranului se afla în stare de alertă maximă.

Republica islamică tocmai atacase o bază militară folosită de către Armata americană (US Army) în Irak, ca măsură de retorsiune faţă de eliminarea, cu doar câteva zile mai înainte, într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă), lângă Aeroportul din Bagdad, a generalului Qassem Soleimani, artizanul strategiei în regiune a Iranului.

Teheranul se aştepta la o ripostă a Washingtonului.

După ce au dezminţit timp de două zile, Forţele armate iraniene au recunoscut, până la urmă, că se fac vinovate de această tragedie şi au invocat o ”eroare umană”.

În noiembrie 2021, Autoritatea Judiciară anunţa deschiderea la Teheran a unui proces împotriva a zece militari ”cu diverse grade (militare)” cu privire la implicarea lor în dramă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.