Statele Unite au interzis zborurile companiilor aeriene americane în zona în care Iranul a doborât o dronă militară americană, un atac catalogat drept o ”greşeală foarte mare” de către preşedintele american Donald Trump, care a aprobat un atac militar împotriva Iranului,după care s-a răzgândit şi l-a anulat în ultimul moment, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, a fost interzisă survolarea spaţiului aerian controlat de către Teheran deasupra Golfului Persic şi Golfului Oman ”până la noi ordine”, a anunţat Administraţia Federală americană a Aviaţiei (FAA).

Aceste restricţii sunt justificate printr-o ”creştere a activităţilor militare şi tensiunii politice tot mai mari în regiune, care reprezintă un risc la adresa operaţiunilor aviaţiei civile americane” şi un risc ”de eroare de identificare”, a adăugat aceeaşi sursă, care menţionează drona militară americană doborte de o rachetă iraniană de tip sol-aer..

Iranul a dat asigurări joi că a găsit, în apele sale teritoriale, fragmente ale dronei americane pe care a doborât-o, un incident care a sporit tensiunea cu Statele Unite, unde Donald Trump a reacţionat aprig.

”Ţara noastră nu va accepta asta, pot să  vă spun”, a lansat, ameninţător, preşedintele american, după care a încercat să scadă ”temperatura”, evocând pista unei erori a părţii iraniene, făcută de vreun ”prost”. ”Mi-e greu să cred că asta a fost deliberat”, a declarat el în Biroul Oval.

Potrivit The New York Times, care citează oficiali militari americani de rang înalt, Donald Trump a aprobat iniţial, după care a anulat, atacuri aeriene contra ”unei mâini de ţinte iraniene, precum radare şi baterii de rachete”, ca represalii.

Casa Albă şi Pentagonul au refuzat să comenteze această informaţie.

Anterior, Washingtonul şi Teheranul au purtat, joi, un advărat război de comunicare, pe tema localizării exacte a dronei aparţinând Marinei americane (US Navy) în momentul în care a fost doborâtă.

Şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a dat asigurări că fragmente din dronă au fost găsite în apele teritoriale iraniene, ”la locul unde a fost doborâtă”.

Drona ”a fost atinsă (joi) la ora (locală) 4.05 (2.35, ora României), la 25°59'43" latitudine Nord şi 57°02'25” longitudine Est, a scris el pe Twitter.

La rândul său, Pentagonul a dat asigurări că drona se afla la 34 de kilometri de coastele iraniene şi că nu a încălcat ”vreun moment” spaţiul aerian iranian.

Pentagonul a publicat joi seara o hartă a traiectoriei dronei, care arată că se afla deasupra apelor internaţionale la Marea Oman, însă nu în apele iraniene.

Documentul prezintă de asemena o fotografie cu un aparat în flăcări, la ora 23.39 GMT (joi, 2.39, ora României), la 25°57'42" latitudine Nord şi 56°58'22" longitudine Est.

Există o diferenţă de un sfert de minut între coordonatele prezentate de cele două ţări.

Potrivit Comandamentului Central al Forţelor americane, drona a fost doborâtă de o rachetă de tip sol-aer deasupra Strâmtorii Ormuz.

Această strâmtoare este un punct de trecere strategic în aprovizionarea la nivel mondial cu petrol, în apropierea căreia două petroliere au fost atacate, la 13 iunie, la aproximativ o lună după sabotarea unor nave la intrarea în Golful Persic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.