Preşedintele chinez Xi Jinping îndeamnă joi armata chineză ”să îndrăznească să se bată” şi să-şi crească ”capacitatea de a învinge”, în timpul unei inspecţii a unor unităţi care operează într-o regiune situată în apropiere de Taiwan, potrivit televiziunii chineze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Xi Jinping efectuează această vizită într-un moment important al diplomaţiei cu Statele Unite - principalele susţinătoare ale Taiwanului în domeniul securităţii -, în timp ce secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen se află la Beijing, cu scopul de a încerca să stabilizeze relaţiile Washingtonului cu Beijingul şi să îmbunătăţească relaţiile comerciale americano-cineze.

ANTRENAMENT ÎN LUPTA REALĂ

În cursul inspecţiei la Comandamentul Regiunii de Est a Armatei Populare de Eliberare, cu sediul la Nankin, Xi Jinping le-a spus comandanţilor cu care s-a întâlnit că trebuie ”să îndrăznească să se bată, să ştie să bată bine şi să fie hotărâţi să apere suveranitatea şi securitatea naţionale”, potrivit televiziunii de stat CCTV.

”Este necesar să ne aprofundăm planificarea de război şi de luptă (...), să ne concentrăm asupra antrenamentului în lupta reală şi să accelerăm îmbunătăţirea capacităţii noastre de a învinge”, a declarat el.

Armata este necesar ”să ridice capacitatea conducătorilor Comitetului Partidului (Comunist Chinez, PCC, unic) de a pregăti de război şi de a se bate”, a îndemnat Xi Jinping, citat de CCTV.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale pe care nu a reuţit încă să le reunifice cu restul ţării după sfârşitul Războiului Civil din 1949.

Ea se declară hotărâtă să reia controlul într-o bună zi, cu forţa dacă este nevoie.

Problema Taiwanului este cea mai sensibilă din contenciosul Beijingului cu Washingtonul.

China a lansat în ultimul an exerciţii militare de amploare în zona Insulei Taiwan, în urma unor întâlniri oficiale între oficiali de rang înalt americani şi taiwanezi.

În aprilie, forţele chineze au desfăşurat manevre care simulau o blocadă a Taiwanului, imediat după o întâlnire în Statele Unite a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen cu preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.