Preşedintele Xi Jinping a fost în Tibet, iar aceasta a fost prima vizită oficială în 30 de ani a unui lider chinez în regiune, potrivit anunţului făcut de presa de stat citată de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele s-a aflat în Tibet în perioada 21 - 22 iulie, însă vizita lui a fost raportată de presa naţională abia vineri din cauza aspectelor sensibile ale călătoriei.

China este acuzată de suprimarea libertăţii culturale şi religioase în regiunea izolată şi majoritar budistă. Beijingul neagă acuzaţiile.

În filmări difuzate de televiziunea CCTV, preşedintele Xi a fost observat salutând numeroşi oameni îmbrăcaţi în costume populare, care purtau steaguri ale Chinei. El a ajuns la Nyingchi, în sud-est, şi a vizitat mai multe locuri pentru a fi informat legat de dezvoltarea urbană. A călătorit apoi cu trenul în capitala Lhasa. Acolo, el a vizitat palatul Potala, reşedinţa tradiţională a liderului spiritual tibetan exilat, Dalai Lama.

Xi a mai vizitat regiunea în urmă cu 10 ani, când era vice-preşedinte. 

Cel mai recent lider chinez care a vizitat oficial Tibetul când era în funcţie a fost Jiang Zemin, în 1990.

Mulţi dintre tibetanii exilaţi acuză Beijingul de represiune religioasă şi erodare culturală.

Tibetul are o istorie tumultuoasă, în timpul căreia a petrecut câteva perioade funcţionând ca entitate independentă şi altele condusă de dinastiile chineze şi mongole.

China a trimis mii de trupe pentru a se impune în regiune în 1950. Unele zone au devenit Regiunea Autonomă Tibetană şi altele au fost încorporate provinciilor chineze venine.

China a spus că Tibetul s-a dezvoltat considerabil sub dominaţia sa. Dar grupurile activiste spun că Beijingul continuă să încalce drepturile omului, acuzându-l de represiune politică şi religioasă - ceva ce China neagă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.