Departamentul de Stat american anunţă că a aprobat vânzarea a 50 de tancuri de luptă de tip Abrams, în valoare de 2,2 miliarde de dolari, Bahrainului, un mic regat la Golful Persic aliat al Statelor Unite, sediul Flotei a V-a a Marinei americane (US Navy), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diplomaţia americană precizează că este vorba despre 50 de tancuri de tip Abrams M1A2,, unele dintre cele mai grele tancuri din lume, specializate în războiul terestru.

Bahrainul, un regat condus de o dinastie sunnită, este un aliat apripat al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, însă Washingtonul i-a impus un embargo al armamentului în urma reprimării unor manifestaţii de contestare animate de partide şiite, în urma Primăverii Arabe în 2011.

Congresul american poate să împiedice această tranzacţie printr-un vot în termen de 30 de zile, însă, în general, nu este cazul.

Această vânzare de tancuri ”îmbunătăţeşte capacităţile Bahrainului de a răspunde ameninţărilor actuale prin furnizarea unei forţe de disuasiune credibile care să-i permită să participe la operaţiuni regionale cu Statele Unite şi alte naţiuni partenere”, anunţă într-un comunicat Departamentul de Stat.

Statele Unite şi Bahrainul au semnat în septembrie un acord vizând o consolidare a relaţiilor în domeniile securităţii şi economic care prevede o împărtăşire de informaţii clasificate şi schimburi ştiinţifice.

Bahrainul - ale cărui relaţii cu Iranul sunt tensionate - este singura ţară arabă care participă la o coaliţie condusă de către Statele Unite şi Regatul Unit împotriva atacurilor pe care le desfăşoară de mai multe luni rebeli huthi din Yemen vizând traficul maritim internaţional al în largul Yemenului.

Huthi spun că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, asediată şi bombardată de Israel în urma unui atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.