Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo acuză China de faptul că încearcă ”să instige” mişcări de furie în Statele Unite prin faptul că critică rasismul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) ”crede că poate înăbuşi vocile americane care-i cer să dea socoteală, strigând mai tare pentru a denunţa rasismul”, a tunat el miercuri, într-o intervenţie neobişnuită pentru un secretar de Stat, în faţa unor parlamentari republicani locali, în Wisconsin, un stat foarte disputat în vederea alegerillor prezidenţiale din noiembrie.

”El vrea să instige tulburări ca cele de la Minneapolis, Portaland sau aici, la Kenosha”, a continuat el, în Capoitoliul acestui stat.

”Este revoltător. Nu putem permite aşa ceva”, a subliniat Pompeo.

Statele Unite se confruntă cu un val de furie fără precedent împotriva rasismului şi brutalităţii poliţiei, după ce afroamericanul George Floyd a fost ucis prin asfixiere cu genunchiul de către un poliţist alb, în mai, la Minneapolist, în Minnesota.

Această contestare, pătată unoeri de violenţe între manifestanţi şi forţele de ordine, a fost foarte puternică la Portland, în Oregon, unde preşedintele Donald Trump denunţă ”agitatori anarhişti”.

Mişcarea a fost relansată la sfârşitul lui august, când un afroamerican, Jacob Blake, a fost grav rănit de către un polişist alb la Kenosha, în Wisconsin.

Mike Pompeo - unul dintre principalii adepţi ai unei linii dure împotriva Chinei în Guvernul Trump - a citat o scrisoare a unui diplomat chinez adresată unui ales din Wisconsin, pentru a-şi susţine acuzaţiile.

În această scrisoare se evocă ”opoziţia fermă” a Beijingului faţă de ”discriminarea rasială şi xenofobia” împotriva comunităţii chineze pe tema covid-19.

”Furia justificată a Americii împotriva Partidului Comunist Chinez, din cauza modului în care gestionează noul coronavirus nu are nimic a face cu problemele rasiale, ci are întru totul de a face cu morţii, copiii privaţi de şcoală şi locurile de muncă pierdute”, a insistat Pompeo.

Preşedintele Donald Trump şi secretarul său de Stat acuză de mult timp China de faptul că a minţit iniţial cu privire la gravitatea covid-19 şi a permis, astfel, răspândirea epidemiei.

Trump şi Pompeo evocă cu regularitate ”virusul chinez”, o formulă care înfurie Beijingul şi care a fost denunţată, din cauză că stigmatizează, de către numeroşi americani de origine chineză. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.