Cea mai recentă variantă de omicron, BA.5, a devenit rapid dominantă în Statele Unite şi, din cauza caracterului său evaziv când întâlneşte sistemul imunitar uman, generează un val de cazuri în toată ţara. Mărimea acestui val este incertă, deoarece majoritatea oamenilor se testează acasă sau nu se testează deloc, notează Washington Post. În ceea ce priveşte vaccinul şi perspectiva apariţiei unui booster până în toamnă, publicaţia citează mai mulţi specialişti, iar concluzia este că ”virusul poate depăşi continuu vaccinurile”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Săptămâna trecută, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor au raportat în medie puţin mai mult de 100.000 de cazuri noi pe zi. Dar experţii în boli infecţioase ştiu că acest bilanţ este sub cel real, care poate ajunge la un milion, a spus Eric Topol, profesor la Scripps Research, care urmăreşte îndeaproape evoluţia pandemiei.

Anticorpii de la vaccinuri şi de la infecţiile anterioare cu COVID-19 oferă protecţie limitată împotriva BA.5, ceea ce face ca Topol să o numească „cea mai rea versiune a virusului” pe care a întâlnit-o.

Alţi experţi subliniază că, în pofida faptului că a fost lovită de mai multe runde de subvariante omicron din ce în ce mai contagioase, ţara nu a înregistrat încă o creştere dramatică a spitalizărilor. Aproximativ 38.000 de persoane erau spitalizate la nivel naţional cu COVID până vineri, potrivit datelor The Washington Post. Această cifră a crescut constant de la începutul lunii martie, dar rămâne cu mult sub recordul de 162.000 de pacienţi spitalizaţi cu COVID de la mijlocul lunii ianuarie. Numărul mediu zilnic de decese era vineri de 329 şi nu s-a schimbat semnificativ în ultimele două luni.

Vaccinarea rămâne o armă importantă împotriva virusului, chiar dacă nu este atât de eficientă în oprirea noilor infecţii.

Omicron a afectat populaţia în mare parte vaccinată iarna trecută, cu uşurinţă uimitoare, iar de atunci subvariantele au ajuns în succesiune rapidă, începând cu BA.2 şi BA.2.12.1 în primăvară, iar acum BA.5 şi ruda sa aproape identică BA. .4.

Nu există dovezi că noile forme ale virusului au ca rezultat simptome diferite ale bolii. Omicron şi numeroasele sale ramuri - inclusiv BA.5 - se reproduc de obicei mai sus în tractul respirator decât formele anterioare ale virusului. Această teorie ar explica de ce este mai puţin probabil ca omicron să provoace îmbolnăviri severe.

Vaccinurile se bazează pe tulpina originală a virusului care a apărut în Wuhan, China, la sfârşitul anului 2019. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a cerut producătorilor de vaccinuri să vină cu noi formule care vizează BA.5 şi BA.4, iar boosterul ar putea fi gata în această toamnă.

Dar nu există nicio garanţie că aceste ultime subvariante vor fi în continuare dominante peste patru sau cinci luni. Virusul nu numai că evoluează, ci o face cu o viteză remarcabilă. Virusul poate depăşi continuu vaccinurile, notează Washington Post.

„Mă tem că, până când vom avea un vaccin pentru BA.5, vom avea BA.6 sau BA.7. Acest virus continuă să ne păcălească”, a declarat Ziyad Al-Aly, epidemiolog la Washington University din St. Louis.

„Suntem într-o situaţie foarte dificilă în ceea ce priveşte alegerea vaccinului pentru toamnă, deoarece avem de-a face cu o ţintă mişcătoare notorie”, a declarat Anthony Fauci, principalul consilier al preşedintelui Biden în ceea ce priveşte pandemia, pentru The Post în iunie, cu câteva zile înainte să anunţe şi el că s-a îmbolnăvit.

Există deja o altă subvariantă omicron care a atras atenţia virusologilor: BA.2.75. Identificat pentru prima dată luna trecută în India, a fost depistat şi în alte ţări, inclusiv în Statele Unite. ”Dar este prea devreme să ştim dacă va depăşi BA.5 ca variantă dominantă”, conchide Washington Post.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.